18.02.2007. / 22:55

Autor: Nina Tomljanović

ZAGREB

''T-formance-louder than bombs''

''T-formance-louder than bombs'' je jedna vrsta ''nagradne igre'' , koja ovisi o tome odluči li publika u cijelosti sudjelovati. Ta igra podsjeća na nešto drugo, a to je opet jedna, malo veća igra koju zovemo demokracija

U zagrebačkoj Galeriji SC-a 13., 14., i 15. veljače s početkom u 20,oo sati, izveden je ''T-formance-louder than bombs'' najnoviji projekt Montažstroja započet u sklopu znanstveno-istraživačkog rada na Das Arts - advanced research in theatre and dance studies u Amsterdamu, a realizira se u suradnji s Kulturom promjene Studentskog centra u Zagrebu i uz potporu Ureda za kulturu, obrazovanja i sporta Grada Zagreba

Riječ je o prvoj službenoj, autorskoj suradnji dvaju redatelja Boruta Šeparovića i Olivera Frljića, koji su projekt prezentirali u Amsterdamu, gdje je pripremanje za ovaj event i započelo. ''Zanimljivo je kako se radi o sudjelovanju u kojem su reakcije svugdje različite, to se odnosi i na Zagreb i na Amsterdam, te smatram kako je možda odnos terorizma i demokracije više aktualan tamo, baš kao u pravom zapadnom svijetu'' , kazao je Borut.

Redatelji i moderatori projekta imaju veliku ulogu, ovisno o tome kako se projekt doživljava. Bitno je da se uvijek igra u različitim gradovima, na lokalnim jezicima, da suradnja bude s lokalnom ''ekipom'', organizatorima. Zanimljivo je uspoređivanje rezultata u raznim gradovima, jer time se vidi odnos pojedinaca prema demokraciji. ''Terorizam je jedan pojam koji služi da preispitujemo odnos prema demokraciji koja se na zapadu smatra jednom neupitnom vrijednosti'', smatra Borut.

Osnovni motiv ovoga projekta je, kako smo već uspijeli zaključiti, odnos između demokracije i terorizma, način na koji su oni međuovisni. Projekt kao glavnog aktera ima publiku, koja je i glavni izvođač i koja svojom interakcijom kreira sam projekt. Bit je u tome da publika, spontano zaključi da je njezino sudjelovanje u projektu neophodno.

''T-formance-louder than bombs'' je jedna vrsta ''nagradne igre'' , koja ovisi o tome odluči li publika u cijelosti sudjelovati. Ta igra podsjeća na nešto drugo, a to je opet jedna, malo veća igra koju zovemo demokracija. Osnovna ideja je da ljudi, kao i demokracija, donose niz odluka koje ih prezentiraju i klasificiraju u natjecanju za ''glavnu nagradu''. Odluke publike, kao sudionika su ono što daju osnovni motiv. Zanimljivo je napomenuti kako je svaka izvedba unikatna, te je sam projekt teško ostvariti na klasičnim pozornicama.

''Galerijski prostor je zanimljiv jer izvedba ima jednu specifičnu likovnu komponentu koja dolazi do izražaja baš u ovom tipu prostora. Upravo mobilnost izvođača, gledatelja koji kroz cijeli projekt proizvode i jedan specifičan tip likovnosti, dobro je naglašavati u takvom tipu prostora'' smatra Frljić.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika