19.02.2007. / 11:25

Autor: Nacionalova redakcija

HRVATSKA

Školarine skuplje 15 posto i obvezne za sve

Bjelišev rektorski kolegij, kako neslužbeno doznajemo, nedavno je usvojio i konkretna načela, kao polazišta za raspravu o novom modelu školarina. Među ostalim, dogovoreno je da školarine u ukupnom iznosu ne smiju poskupjeti za više od 15 posto, kao i to da novi model školarina prije svega mora poticati izvrsnost.

Od ove jeseni zagrebačko sveučilište predlaže plaćanje studija za sve , osim za najbolje i siromašne studente.

Planovi su to zagrebačkog rektora prof. dr. Alekse Bjeliša i njegovih najbližih suradnika koji planiraju da svi studenti koji će se ove godine upisati na studij plaćali bi školarinu! Obveze plaćanja školarine bili bi izuzeti samo oni najbolji te socijalno ugroženi studenti. Da Vlada od školske godine 2007./2008. planira uvesti takozvani europski sustav školarina, lani je u lipnju najavio i ministar Dragan Primorac.

Uz plaćanje u Hrvatskoj već sada studira više od 50 posto studenata, no sam je model nestimulirajući i nije socijalno osjetljiv, a nije ni uspješan, što se najbolje vidi iz podatka da studij u Hrvatskoj završi samo trećina upisanih studenata, doznaje Večernji list. Na zagrebačkom sveučilištu, gdje je već u optjecaju i nekoliko konkretnih prijedloga.

Bjelišev rektorski kolegij, kako neslužbeno doznajemo, nedavno je usvojio i konkretna načela, kao polazišta za raspravu o novom modelu školarina. Među ostalim, dogovoreno je da školarine u ukupnom iznosu ne smiju poskupjeti za više od 15 posto, kao i to da novi model školarina prije svega mora poticati izvrsnost. Iz tog će se razloga visina školarine u prvoj godini najvjerojatnije vezivati uz uspjeh na razredbenom ispitu, a u višim godinama uz uspjeh tijekom studija.

Gradualni model školarina prema kojem bi prvih 310 studenata na rang-listi (od 1510, koliko ih je lani upisao taj fakultet) studiralo besplatno (uz potporu ministarstva), a za svakih sljedećih 200 studenata školarina bi se stupnjevito povećavala, predložio je to Ekonomski fakultet u Zagrebu. Ima i prijedloga da student koji je bio najuspješniji na prijemnom plati simboličan iznos, recimo jednu kunu, dok bi zadnji na listi plaćao puni iznos školarine. Ovisno o uspjehu tijekom studija studenti bi bili djelomično ili potpuno oslobođeni plaćanja školarine i u višim godinama studija.

Prijedlog je da školarinu ne plaćaju svi studenti koji tijekom godine skupe minimalno 50 ECTS bodova. Kako studiranje ne bi postalo privilegija samo bogatih, država paralelno s novim modelom školarina mora razviti sustav stipendiranja i kreditiranja studenata koji je također najavio Primorac.

Da se na zagrebačkom sveučilištu priprema novi model školarina u nedjelju, 18.veljače za Večernji list je u kratkom telefonskom razgovoru potvrdio i sam rektor Aleksa Bjeliš. Istaknuo je kako o detaljima za sada ne može govoriti jer se najbolja rješenja još traže. Bude li sve teklo prema planu, Bjeliš je najavio da će sveučilište s konkretnim prijedlogom izaći u ožujku ili travnju kako bi studenti na vrijeme znali što ih očekuje. Napomenuo je i kako je novi model školarina bio sastavni dio njegova predizbornog programa.

''Po mojoj gruboj procjeni Hrvatska već sada ima sustav kojem oko 20 posto troškova studija snose sami studenti. To je postotak koji nas svrstava među zemlje u kojima se od studenata najviše traži. S druge strane, postojeći je sustav vrlo neracionalan i opterećen nizom kolektivnih studentskih prava, distribuiranih tijekom proteklih nekoliko desetljeća. Njima se ne slijedi logika uspješnosti, već im je često primarna svrha kompenzirati gospodarsko-socijalne neuravnoteženosti. Dakle, ne vodi se nimalo računa o individualnom pristupu'' - rekao je Bjeliš. Dodao je kako je i sam ministar lani u vrijeme upisa izjavio kako nam je potreban novi sustav. - Sada ga treba naći, a ja se iskreno nadam da ćemo uspjeti donijeti nova rješenja, premda u svemu već kasnimo - zaključio je Bjeliš. Uvođenje novog modela školarina na zagrebačkom će sveučilištu pratiti i osnivanje fonda u koji bi se izdvajalo 2 posto novca od školarina. Novac bi se koristio za stipendiranje darovitih studenta.

Novi bi model školarina trebao vrijediti za sve studente u državi, no nije isključena mogućnost da školarine akademske godine 2007./2008. uvede samo dio fakulteta. Kalkulira se i s pilot-projektom koji bi pokusno primijenila tri zagrebačka fakulteta: Ekonomija, Pravo i Fakultet elektrotehnike i računarstva.

Vezane vijesti

Vlada poskupila struju i plin bez HERA-inog blagoslova?

Vlada poskupila struju i plin bez HERA-inog blagoslova?

Odluka o poskupljenju električne energije za 20 i plina za 22 posto koja je donesena na sjednici Vlade, prema svemu sudeći je nelegalna.Kako piše… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika