Objavljeno u Nacionalu br. 588, 2007-02-20

Autor: Berislav Jelinić

ŠTAJERCI U POSLOVNOJ KATASTROFI

Hrvatski varalice uništili austrijski leasing

Austrijska tvrtka Hypo Leasing Steiermark ostala je bez svote koja možda doseže pola milijarde kuna u Hrvatskoj i Bosni

Bivši prvi čovjek austrijske banke Landeshypothekenbank Steiermark Alfred Goger morao je otići zbog kolapsa njihove hrvatske leasing operacijeBivši prvi čovjek austrijske banke Landeshypothekenbank Steiermark Alfred Goger morao je otići zbog kolapsa njihove hrvatske leasing operacijeČelnici austrijske leasing kuće Hypo Leasing Steiermark nedavno su mjerodavnim hrvatskim institucijama poslali kaznenu prijavu protiv Petera Schmieda, svog dugogodišnjeg direktora u Hrvatskoj, te protiv nekoliko hrvatskih državljana, uključujući svoje nekadašnje odvjetnike Renatu Plešnar i Gorana Božića, doznao je Nacional iz dobro upućenih pravosudnih krugova. Oni sumnjaju da su Plešnar, Božić i Schmied najodgovorniji za gubitak od najmanje 35 milijuna eura, koji je ta leasing kuća u posljednjih desetak godina imala u Hrvatskoj, ali i BiH. Neslužbeno se procjenjuje da su ti gubici mnogo veći, te da u Hrvatskoj dosežu najmanje 60-ak, a u Hercegovini 20-ak milijuna eura, odnosno više od pola milijarde kuna.

Austrijski vlasnici leasinga sumnjaju da su te osobe odgovorne za krivotvorenje dokumentacije za osobe koje inače ne bi mogle realizirati leasing, te za lažiranje podataka o tehničkim karakteristikama pokretnina koje bi se davale u leasing. Nakon realizacije leasinga automobili, plovila ili strojevi bi uskoro nestali na crnom tržištu. U drugim slučajevima klijenti koji bi ih koristili nikada ne bi plaćali dospjele rate leasinga, a kada bi se krenulo u pljenidbu pokretnina, pokazalo bi se da, primjerice, plovila uopće nemaju skupu dodatnu opremu koju je leasing kuća platila. Vlasnici Hypo Leasing Steiermarka sumnjaju da je taj novac završavao u džepovima dijela hrvatskog menadžmenta i njihovih odvjetnika. Zasad ne spominju kaznenu odgovornost nijednog insajdera, bez čijeg se znanja te transakcije sigurno nisu mogle godinama odvijati.


Pokažu li se sumnje austrijske leasing kuće opravdanima i uspiju li mjerodavna državna tijela povezati njihovo djelovanje, odvjetnici Božić, Plešnar i Schmied, bivši čelnik te leasing kuće u Hrvatskoj, mogli bi se suočiti s optužnicom za zločinačko udruživanje čije su aktivnosti oštetile Hypo Leasing Steiermark za gotovo 80 milijuna eura. Riječ je o gubicima većim od onih koje je prije nekoliko godina Riječkoj banci hazarderskim ulaganjima prouzročio Eduard Nodilo, što je tu banku bacilo na koljena.

Hypo Leasing Steiermark nema veze s u Hrvatskoj dobro poznatom i rasprostranjenom Hypo Alpe-Adria bankom, već je u vlasništvu austrijske banke Landeshypothekenbank Steiermark. Njeni su vlasnici nedavno razriješili dužnosti predsjednika uprave Alfreda Gogera. Novi šef banke od 1. ožujka postat će Martin Gölles. Landeshypothekenbank Steiermark vlasnik je Hypo Leasing Steiermarka. U toj banci 75 posto dionica drži Raiffeisen Landesbank, a pokrajina Štajerska vlasnik je ostatka. Banka je nedavno bila prisiljena nadomjestiti gubitak kako bi leasing kuća u Hrvatskoj mogla nastaviti poslovanje. Samo u državni proračun morali su nedavno uplatiti dodatnih 18 milijuna kuna. Prihod Hypo Leasing Steiermarka u Hrvatskoj je prošle godine iznosio 390 milijuna kuna, a tržišni udjel je dosegnuo 6,5 posto. Glavninu poslovanja čini im leasing teretnih vozila, plovila i opreme. Od 1990. do kraja 2005. poslovali su toliko loše da je matična banka dosad morala otpisati potraživanja u visini između 50 i 60 milijuna eura. U banci ne žele službeno komentirati kako im se takva poslovna katastrofa uspjela dogoditi, zbog istrage koja je još u tijeku. Neslužbeno se govori da su enormni gubici ostvareni zbog loše procjene kreditne sposobnosti klijenata, ali i zbog krađe automobila, plovila ili strojeva koje su davali u leasing. Teško je povjerovati da su se takvi gubici mogli ostvariti a da u sporne aktivnosti nije bio uključen i dio menadžmenta te institucije u Austriji. Iako je Goger smijenjen, zasad ni protiv koga u austrijskom dijelu menadžmenta nije podnesena kaznena prijava. Nedavno smijenjeni Goger navodno je o razmjerima tih gubitaka bio obaviješten tek potkraj 2005., kada je naprasno u mirovinu poslan i Peter Schmied, nakon desetogodišnjeg mandata na čelu Hypo Leasing Steiermarka. Goger je u rujnu 2006. rezultate njihove interne istrage dostavio austrijskom državnom odvjetništvu, a potom su u banci podnijeli i kaznenu prijavu protiv Schmieda i odvjetnice Renate Plešnar.

Ona je prije nekoliko mjeseci dobrovoljno otišla na razgovor s predstavnicima austrijske policije. Navodno su u banci bili razočarani zato što nije zadržana u austrijskom pritvoru. Početkom godine na čelo Hypo Leasing Steiermarka u Hrvatskoj došla je nova uprava, a nedavno su i u mjerodavne hrvatske institucije poslane kaznene prijave protiv Schmieda, Plešnar, Božića i još nekih osoba.

MARTIN GÖLLES, novi predsjednik austrijske Landeshypotekenbank SteiermarkMARTIN GÖLLES, novi predsjednik austrijske Landeshypotekenbank SteiermarkČudno poslovanje Hypo Leasing Steiermarka zapelo je za oko hrvatskoj policiji još prije nekoliko godina. Tada se pred istražiteljima Uskoka našao opsežan spis protiv Rajka Grkavca, lokalnog dužnosnika SDP-a i općinskog čelnika u Pribislavcu, inače predstavnika te leasing kuće u Međimurju. Grkavca se zajedno s još nekolicinom osoba sumnjičilo za nezakoniti leasing, krivotvorenje dokumentacije, zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, prijevaru i druga kaznena djela. Uz njega su za kriminalne aktivnosti bili osumnjičeni i Augustin Jesenović, nekoć vlasnik lokalnog Turbo auto centra, koji je formalno osiguravao kontingent vozila za prodaju, na devizni račun svoje tvrtke primao uplate klijenata za učešća u leasingu, te uplate leasing kuće za automobile. Njih dvojicu se sumnjičilo da su namještali leasing automobila osobama koje za to nisu imale uvjete, a neki od njih priložili su i krivotvorenu dokumentaciju. Često se događalo da automobili izdani u leasing jednostavno nestanu ili da ih kupci prestanu otplaćivati. Analizom dokumentacije, u policiji su ustanovili da je Hypo Leasing Steiermark izdavao odobrenja za leasing automobila nekoliko mjeseci nakon što je ugovor o leasingu već bio ovjeren u javnobilježničkim uredima.

Uskok je nakon nekoliko mjeseci intenzivnog rada spis predao Državnom odvjetništvu u Čakovcu, jer nisu uspjeli dokazati postojanje zločinačke organizacije, odnosno izravnu vezu između Schmieda i lokalnih spletkara. U odvjetnike tada nitko nije sumnjao. Unatoč tomu, prilično se precizno rekonstruiralo tko je sve bio uključen u kriminalne aktivnosti. Grkavca i Jesenovića teretili su za krivotvorenje dokumentacije. Pokazalo se da Grkavac uopće nije zadržavao kod sebe knjižice vozila, iako je to morao činiti.

Kod njih dvojice su na leasing dolazili kupovati automobile iz raznih dijelova Hrvatske. Policija je ustanovila da su u Zagrebu oni surađivali s Irfanom Ajrulijem. Na području Osijeka za iste kriminalne aktivnosti osumnjičen je Zdravko Papa. U Rijeci su za iste aktivnosti osumnjičeni Enes Jušić i Antun Antunović, a u Splitu Marinko Pivčević. Krak prijevara protegao se i do Istre. Istarski su policajci otkrili i priveli partnere koji su bez novca kupili deset kamiona Volvo vrijednih oko milijun eura, a od njih je sedam završilo u Srbiji. U vrijeme policijske obrade tog slučaja u Hypo Leasing Steiermarku nitko se nije javljao na telefonske pozive.

Novi član uprave postao je Bernhard TürkNovi član uprave postao je Bernhard TürkIako nije bilo dokaza da su djelovali kao organizirana grupa, policija je u siječnju 2006. podnijela kaznene prijave protiv 70-ak osoba. Kada se u hrvatskim novinama krajem 2005. pisalo o tim prijevarama, Grkavac je obnašao dužnost načelnika općine Pribislavec. Aferu je komentirao ovako: “Samo sam prikupljao dokumente, ispunjavao formulare te potpisivao sporazum o založnom pravu kod javnog bilježnika.
Tada bi došao predstavnik leasing tvrtke iz Graza i sve odnio. Oni bi tamo odobrili kredit i izravno novac uplatili prodavatelju.”

Uskok je tijekom obrade tog predmeta ustanovio neke nelogičnosti, koje nisu posve razjašnjene do danas. Nije im bilo jasno zašto se Hypo Leasing Steiermark u to vrijeme uopće nije žalio da je oštećen tim radnjama. Čakovečka policija tada je saslušavala i Petera Schmieda, ali on je nijekao nezakonitosti u postupanju leasing kuće kojoj je na čelu. Nekoliko godina poslije austrijski vlasnici te leasing kuće vjeruju da su uspjeli povezati sve te nezakonitosti. Michael Spitzer, od kraja 2005. direktor Hypo Steiermark Leasinga iz Graza, misli da je leasing društvu trebalo određeno vrijeme za provjeru više tisuća leasing ugovora kako bi se pohvatali konci u mnogim financijski čudnim transakcijama i pronašli zajednički elementi koji su u konačnici rezultirali štetom u leasing društvu. “S vremenom smo ustanovili da kod mnogih leasing ugovora poslujemo s gubicima, ali se njihov pravi razmjer nije odmah mogao procijeniti. Prvo smo u spornim slučajevima krenuli u normalnu proceduru naplate, a razgovarali smo i s direktomom Peterom Schmiedom, koji je samostalno vodio tvrtku do njegove smjene krajem 2005. On je tvrdio da su takvi gubici normalan rizik poslovanja u tranzicijskim zemljama s velikim gospodarstvenim oscilacijama. Nismo mu povjerovali, te smo nastavili istraživati slučaj. Zbog neplaćanja smo bili prisiljeni otvoriti brojne sudske parnice, tijekom kojih smo u pojedinim slučajevima došli do sumnje da se radilo o organiziranom sustavu prijevare. Zato smo u rujnu 2006. podnijeli kaznene prijave protiv nekih naših zaposlenika u Austriji. Postoje indicije da je Peter Schmid znao za taj sustav i da su nakon određenog vremena, a sukladno njegovu bogatom iskustvu u leasingu, trebala postati sumnjiva određena poslovanja s velikim gubicima. Sumnja pada i na pojedine posrednike u poslovanju u Hrvatskoj i BiH, koji su pripremali ugovore s potencijalnim klijentima. Renatu Plešnar i Gorana Božića sam upoznao u fazi i aktivnostima saniranja 2005. Ona je tada kao odvjetnica leasing društva s nama raspravljala, ali čini se da je njena uloga u svemu ipak bila nešto drukčija. Neki detalji su upućivali na to da su posrednici znali više o svemu tome nego što su leasing društvu rekli”, izjavio je Spitzer za Nacional.

Renata Plešnar rodila se 2. lipnja 1964. Relativno je nepoznata hrvatskoj javnosti. Jedan je od odvjetnika u zajedničkom odvjetničkom uredu koji ima s Ninoslavom Hercegom. U Hypo Leasing Steiermarku sumnjaju da je ona bila glavni koordinator nezakonitosti, te da je za svoje usluge spornim klijentima uzimala proviziju. Osim toga, uzimala je proviziju i od leasing kuće. Za nešto manji dio nezakonitosti sličnog profila u Hypo Leasing Steiermarku sumnjiče i odvjetnika Gorana Božića. Renatu Plešnar sumnjiče i za nezakonitosti na području srednje Dalmacije, gdje je ta leasing kuća izgubila mnogo novca na leasingu plovila. Dio spornih aktivnosti navodno je radila u dogovoru s Mirom Šangulinom iz Biograda, bivšim lokalnim dužnosnikom, koji je vlasnik, član uprave i osnivač više kompanija. Nacional je pokušao stupiti u kontakt s to dvoje odvjetnika, ali do zaključenja teksta oni nisu bili dostupni.

Hanfa zna za probleme

ANTE SAMODOL, šef Hanfe, neizravno je otkrio da se Hypo Leasingom Steiermark bavi i MUPANTE SAMODOL, šef Hanfe, neizravno je otkrio da se Hypo Leasingom Steiermark bavi i MUPSporne aktivnosti Hypo Leasing Steiermarka nisu promakle niti Hanfi (Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga). Hanfa je još prošle godine upozoravala na probleme u poslovanju te leasing kuće, ali su naveli i da je u ovakvim slučajevima bez zakona o leasingu svako postupanje upitno i nedorečeno. Zakon o leasingu nedavno je stupio na snagu, a Ante Samodol, šef Hanfe, o poslovanju Hypo Leasing Steiermarka za Nacional je izjavio: “Agencija raspolaže određenim podacima vezanim uz poslovanje navedenoga društva, te s tim u svezi surađuje s Poreznom upravom, Deviznim inspektoratom Ministarstva financija Republike Hrvatske i Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske. U okviru svog redovnog poslovanja, Agencija prati poslovanje navedenoga društva te zna za promjene menadžmenta kao i o namjeri promjene poslovne politike navedenoga društva.” Samodol je neizravno otkrio da se poslovanjem Hypo Leasing Steiermarka i dalje bavi više državnih institucija. Iako se o tomu donedavna spekuliralo, Hypo Leasing Steiermark ne napušta hrvatsko tržište. Štoviše, zaposlili su dva nova člana uprave, koji iznova počinju graditi imidž tvrtke u Hrvatskoj. Novi direktori su Dario Smojver i Darko Majcen, oba iskusni u leasing poslovanju.

Vezane vijesti

Kulterer u Austriji osuđen za zlouporabu položaja

Kulterer u Austriji osuđen za zlouporabu položaja

Bivši predsjednik uprave Hypo-Alpe-Adria banke Wolfgang Kulterer nepravomoćno je osuđen u četvrtak na sudu u Klagenfurtu na tri i pol godine zatvora… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika