Objavljeno u Nacionalu br. 588, 2007-02-20

Autor: Maroje Mihovilović

GAZETA

Hrvatske granate za Tamilske tigrove

MUP I MORH DESET GODINA NISU ISPITALI SLUČAJ ILEGALNE PRODAJE HRVATSKOG ORUŽJA POBUNJENICIMA U ŠRI LANKI

VELUPILLAI PIRAPAHARAN, vođa Tamilskih tigrovaVELUPILLAI PIRAPAHARAN, vođa Tamilskih tigrovaAmerički stručnjak za terorizam i sveučilišni profesor Peter Leitner nedavno je izjavio da je Hrvatska prodala više od 32.400 granata Tamilskim tigrovima, vojnoj i političkoj organizaciji koja se od početka 70-ih nalazi u oružanom sukobu protiv vlade Šri Lanke s ciljem stvaranja nezavisne tamilske države u njezinu istočnom i sjevernom dijelu. Hrvatska se još jednom našla na popisu država koje se sumnjiči da oružjem pomažu razne pobunjeničke i terorističke skupine u svijetu.

Ovih je dana i iz Italije stigla vijest kako je teroristička skupina Crvene brigade namjeravala nabaviti oružje u Hrvatskoj. Od prije je poznato kako su pošiljke oružja iz Hrvatske ilegalno završavale u rukama IRA-e ili pak u zemljama u kojima se vode građanski ratovi kao što je Uganda. Umjesto da su odmah po takvoj informaciji državna tijela, prije svega MUP i MORH u suradnji s državnom agencijom za promet naoružanjem Alan d.o.o. reagirala i to demantirala ili pokrenula istragu, izostala je bilo kakva reakcija, pa će Hrvatska i dalje biti predmetom kritika međunarodnih konferencija o terorizmu, tim više, jer se teza o naoružavanju pobunjenika u Šri Lanki iz Hrvatske već provlači 10 godina. Nacional je iz raspoloživih izvora doznao kako se radilo o isporuci 32.400 minobacačkih granata 81mm za potrebe oružanih snaga Šri Lanke koje su posao dogovorile s vojnom industrijom Zimbabvea. Zimbabve se obvezao na isporuku granata Šri Lanki u srpnju '97. i to za cijenu od 1,8 milijuna dolara. Međutim, brod s granatama 81mm je na putu do Šri Lanke negdje nestao i nakon toga nitko pouzdano nije utvrdio gdje je pošiljka završila. Spekulira se kako su ga navodno na putu do luke Colombo presreli Tamilski tigrovi i oteli cjelokupnu pošiljku.

Pokrenuta je istraga koja do danas nije sve razotkrila. Pokazalo se da zimbabveanska vojna industrija kao ugovorni dobavljač granata 81mm nije mogla napraviti i isporučiti toliko granata jer su joj nedostajali upaljači i još neki dijelovi. Stoga je pukovnik Dube, kao jedan od direktora vojne proizvodnje Zimbabvea, u tajnosti i bez znanja vlade Šri Lanke stupio u kontakt s izraelskim trgovcem oružja Sapirom Ben Tsoukom, direktorom tvrtke LBG iz Haife koja je licencirana od izraelske vlade da se bavi trgovinom i nabavom naoružanja, kako bi preko njega nabavio granate i isporučio ih Šri Lanki.

Pukovnik Dube koji je ispred Zimbabvea preuzeo posao sa Šri Lankom zatajio je vladi Šri Lanke da će izraelski diler naoružanja biti ključan čovjek za nabavu, a nije ni govorio istinu tvrdeći da je brod napunjen minobacačkim granatama krenuo prema luci Colombo u Šri Lanki iz Mozambika i luke Beira, jer je kasnije priznao da nije vidio gdje su se i kada ukrcavale minobacačke granate. Sapir Ben Tsouk je ključna osoba koja Hrvatsku dovodi u vezu s ovom isporukom, pokazala je istraga Interpola koncem devedesetih.

U jednoj svojoj telefaks poruci, upućenoj pukovniku Dubeu 23. srpnja '97. Sapir Ben Tsouk je objašnjavao kako je nestala pošiljka granata: “Razmatrajući vaše pitanje je li brod zaista sa svim teretom krenuo, mogu vam sa sigurnošću reći da je roba napustila grad Rijeku u Hrvatskoj dana 28. svibnja 1997. Bio sam prisutan na mjestu ukrcaja kontejnera na brod i provjerio sam dio kontejnera kako bi se uvjerio da je u njima zaista roba oko koje smo se dogovorili. Sljedeća bilješka o brodu i komunikacija s posadom bila je južno od Porth Elisabeth na putu prema Madagaskaru.Od tada do Šri Lanke nije bilo nikakve komunikacije”, ustvrdio je Sapir Ben Tsouk.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika