20.02.2007. / 10:07

Autor: Ana Kirin

ITALIJA - HRVATSKA

Talijanski klišeji o barbarstvu Slavena

Američka sociologinja i antropologinja Pamela Ballinger, stručnjakinja za Italiju, izjavila je u intervjuu za Glas Amerike kako smatra da su politički čelnici i Italije i Hrvatske prošli tjedan iskazali priličnu političku neosjetljivost. "Mislim da je Mesićeva reakcija bila razumljiva, no on je Napolitanovim riječima dao značenje koje im, uvjerena sam, Napolitano nije želio dati. Upravo zbog toga mislim da su obje strane pokazale izvjesnu političku neosjetljivost. Jer, riječ je o govoru koji je Napolitano održao na komemoraciji žrtvama fojbi, o govoru koji je prvenstveno upućen talijanskoj javnosti. Napolitano se, kao bivši komunist, ne zalaže za mijenjanje sporazuma iz Osima, niti to želi talijanska vlada", kazala je profesorica Ballinger.

Napolitano je u svom govoru koristio termin "etničko čišćenje" što u Hrvatskoj asocira na nedavni rat te, smatra Pamela Ballinger, potvrđuje postojanje talijanskih nacionalističkih klišeja o "barbarstvu Slavena". Prof. Balinger naglasila je kako treba biti oprezan s tvrdnjom da se u Istri dogodilo jedino etničko čišćenje, to jest da su Talijani bili žrtve samo zbog svoje nacionalnosti.

Međutim, Pamela Ballinger ustvrdila je i kako je hrvatska reakcija na govor talijanskog predsjednika bila neodmjerena. Primijetila je, kaže, da se u medijima spominjala "slavenska krvoločna mržnja", iako je Napolitano upotrijebio frazu "slavenski aneksionistički planovi".

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika