20.02.2007. / 13:13

Autor: Ana Kirin

EUROPSKA UNIJA

Zbog ribarske politike EU baca se više tisuća tona ribe

Europski povjerenik za ribarstvo Joe Borg izjavio je u intervjuu za Financial Times kako je ribarska politika Europske unije koja potiče bacanje tisuća tona mrtve ribe nemoralna i stoga mora biti izmijenjena. Najavio je da će idući mjesec poduzeti korake kako bi se pokušalo stati na kraj toj praksi.

Na bacanje manje ili mlađe ribe koja nema komercijalnu vrijednost ribare potiče europski sustav kvota, objasnio je povjerenik za ribarstvo te dodao kako se time nanosi šteta okolišu jer predatori onda dolaze na ta mjesta i mijenjaju ekološku ravnotežu. Borg nastoji ishoditi potpunu zabranu te prakse. Svaka ulovljena riba, smatra Borg, treba doći do kopna, a kada se ispuni kvota ribolov treba stati.

Podaci Ujedinjenih naroda pokazuju da se u svijetu baca 8 posto ulovljene ribe, a u vodama kod Škotske i Irske ta brojka iznosi gotovo 90 posto. Prema jednoj nedavno provedenoj studiji, nizozemska ribarska flota baca gotovo polovicu svog ulova.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika