21.02.2007. / 13:11

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA - EU

Mesić se nada da će on uvesti Hrvatsku u EU

"Danas je Hrvatska među zemljama u regiji najdalje odmakla u približavanju Uniji. Pregovarački proces, otvoren u jesen 2005., teče prema predviđenjima", rekao je Mesić i dodao kako je potrebno učiniti dodatne napore u reformi pravosuđa i javne uprave, te u stabilnosti i nepotkupljivosti sustava

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je u srijedu 21. veljače, tijekom svog službenog posjeta Litvi, na Institutu za vanjske poslove i političke znanosti u Vilniusu održao predavanje "Hrvatska na putu prema EU". Rekao je da će Hrvatska u Europsku uniju unijeti nemale ljudske potencijale i ekološki očuvane prirodne resurse i vratiti joj dio njezine kulturne, jezične, umjetničke baštine i tradicije bez koje ona ne može biti kompletna, te dodao je da bi osobno volio da Hrvatska uđe u Uniju do kraja njegovog mandata 2010. godine. "Od Europe će zauzvrat, među ostalim, dobiti trajan mir", rekao je Mesić i naglasio kako je za zemlju koja je iskusila brutalan rat, priključenje najznačajnijem mirovnom procesu u modernoj povijesti, najveće postignuće.

Predavanje u Vilniusu Mesić je započeo prisjećanjem kako je Hrvatska još kao mlada država, s tek stečenom neovisnošću, ulazak u EU i NATO sebi postavila kao dva prirodna vanjskopolitička prioriteta. Međutim, rekao je hrvatski predsjednik, nametnuti rat u režiji Slobodana Miloševića strašno je unazadio visoku hrvatsku kompetitivnost za članstvo u EU s početka 90-ih. Kao početak ponovnog uzleta Hrvatske Mesić je označio 2000. godinu.

"Danas je Hrvatska među zemljama u regiji najdalje odmakla u približavanju Uniji. Pregovarački proces, otvoren u jesen 2005., teče prema predviđenjima", rekao je Mesić i dodao kako je potrebno učiniti dodatne napore u reformi pravosuđa i javne uprave, te u stabilnosti i nepotkupljivosti sustava. Predsjednik je kazao kako paralelno s tim unutarnjim reformama, Hrvatska na vanjskopolitičkom planu želi nastaviti s dogovornim rješavanjem otvorenih pitanja.

"Na kraju, vjerujem da će uskoro doći dan kada će Hrvatska ispuniti sve kriterije, i individualne i one o regionalnoj suradnji, i biti spremna za članstvo. Osobno bih volio da moj predsjednički mandat, ne tako daleke 2010., završi ulaskom Hrvatske u EU", rekao je predsjednik Mesić.

Planirano je da nakon predavanja Mesić posjeti sveučilište u Vilniusu i sastane se s profesorima i studentima na tamošnjoj katedri za hrvatski jezik. Drugog dana njegovog dvodnevnog boravka boravka u Litvi Mesić se treba susresti i s litavskim premijerom Gediminasom Kirkilasom i ministrom vanjskih poslova Petrasom Vaitiekunasom.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika