21.02.2007. / 14:14

Autor: Ana Kirin

MIROVINSKI SUSTAV

Sindikalci prijete referendumom i prosvjedima prije izbora

U Savezu samostalnih sindikata Hrvatske smatraju kako najniža mirovina za 30 godina mirovinskog staža ne bi smjela biti ispod 40 posto prosječne plaće u Hrvatskoj

Na konferenciji za novinare u Zagrebu u srijedu 20. veljače Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) ponovno je zatražio reformu mirovinskog sustava te najavio kako će, ako Vlada ne pokaže političku volju da to riješi, uoči izbora organizirati referendum. Najavljena je i mogućnost prosvjeda uoči izbora. Kao jedan od najvećih problema sindikalci ističu položaj tzv. novih umirovljenika, koji su u mirovnu otišli nakon 1. siječnja 1999. godine, a njegovo rješenje vide u povećanju aktualne vrijednosti mirovina.

SSSH je u srijedu zatražio i vraćanje obračunskog razdoblja za izračun mirovina na 10 najpovoljnijih uzastopnih godina kao i smanjenje troškova upravljanja u drugom mirovinskom stupu, te preispitivanje uvjeta za ostvarivanje i visinu tzv. povlaštenih mirovina za državne dužnosnike. Sindikalci smatraju kako najniža mirovina za 30 godina mirovinskog staža ne bi smjela biti ispod 40 posto prosječne plaće u Hrvatskoj.

Predsjednica SSSH Ana Knežević kazala je kako je u Hrvatskoj trenutno 352.169 novih umirovljenika, čija prosječna mirovina iznosi 1.562 kune, dok prosječna mirovina starih umirovljenika iznosi 2.093 kune. Upozorila je kako će Hrvatska tim tempom kroz 10 godina imati 90 posto umirovljenika koji žive ispod egzistencijalnog minimuma.

Ana Knežević je na konferenciji za novinare podsjetila na podatke prema kojima od 1,1 milijuna hrvatskih umirovljenika, njih 70 posto prima mirovinu manju od 1.600 kuna, dok istovremeno 370 korisnika posebnih mirovina prima prosječnu mirovinu od 9.206 kuna.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika