21.02.2007. / 15:01

Autor: Martina Zeković

HAAG

Nalog za skraćivanje optužnice Gotovini, Čermaku i Markaču

Vijeće je spremno, ako im to bude naređeno, odustati od progona za djela počinjena u posljednja dva mjeseca koja obuhvaća optužnica te od djela u šest od 20 općina obuhvaćenih optužnicom

Raspravno vijeće Haaškog suda u srijedu je izdalo nalog kojim propisuje kako haaški tužitelji trebaju skratiti optužnicu u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač". Naime, Vijeće je spremno, ako im to bude naređeno, odustati od progona za djela počinjena u posljednja dva mjeseca koja obuhvaća optužnica te od djela u šest od 20 općina obuhvaćenih optužnicom. Haaško tužiteljstvo trebalo bi smanjiti i broj lokacija zločina i vremena koje obuhvaća optužnica za zločine počinjene tijekom Oluje protiv generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača. Tužiteljstvo također neće izvoditi dokaze za zločine počinjene na području Kijeva, Lovinca, Polače, Smilčića, Titove Korenice i Udbine, te neće izvoditi dokaze za zločine počinjene tijekom listopada i studenoga 1995. godine. Ipak, tužiteljstvo se može pozvati na dokaze koji se tiču tih optužbi, tamo gdje je relevantno za obrazac, namjeru i znanje o počinjenju kaznenog djela.

Hrvatski generali terete se za zločine nad srpskim stanovništvom prije, tijekom i nakon operacije Oluja u razdoblju između srpnja i studenoga 1995. godine, etničkim čišćenjem koje je smišljeno u sklopu zajedničkog zločinačkog pothvata.
Krajem prošle godine Raspravno vijeće Haaškog suda tražilo je od tužiteljstva da odustane od trećine optužnice. Početak suđenja trojici hrvatskih generala zakazan je za 7. svibnja.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika