21.02.2007. / 17:32

Autor: Nacionalova redakcija

SPLIT

Podnesen istražni zahtjev protiv odgovornih u aferi Brodosplit

Naručitelj je dva dodatna broda kupio po cijeni od 36.500.000 dolara čime je nastupila šteta od 9 milijuna kuna na razlici između ugovorene cijene i tržišne cijene brodova

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je istražni zahtjev protiv više odgovornih osoba u aferi Brodosplit, objavljeno je na internetskim stranicama DORH-a. Bivši predsjednik uprave Brodosplita i direktor prodaje u istom društvu sumnjiče se da su uvjerivši Nadzorni odbor Brodosplita o ispravnosti poslovnih poteza, potpisali više brodograđevnih ugovora kojima su društvu BRODOSPLIT BRODOGRADILIŠTE d.o.o. nametnuli obvezu izgradnje brodova ispod tržišnih cijena. Tako je izgradnjom dva broda po nerealno niskim cijenama prouzročena šteta BRODOSPLIT BRODOGRADILIŠTU u iznosu od 28.448.144 kuna, stoji u priopćenju DORH-a. Samovoljnim ukidanjem ranije ugovorene zaštitne klizne skale o podjeli rizika pada i porasta cijene brodova nametnuli su obvezu izgradnje broda po fiksnoj cijeni iako su bili svjesni da je tržišna cijena brodova u porastu čime su na razlici cijene oštetili BRODOSPLITBRODOGRADILIŠTE za najmanje 70.000.000 kuna. Tereti ih se i da su pristali na brojne modifikacije na novogradnjama iako su bili svjesni da time uzrokuju dodatne troškove u iznosu od 1 milijun dolara do 2,4 milijuna dolara po brodu.

Trećeosumnjičenog F. D. tereti se da je kao predsjednik uprave BRODOSPLITPLOVIDBA d.o.o. Split i povezanog društva BRODOSPLIT SHIPPING INC. potpisao ugovor o vremenskom najmu broda BENE sa stranim trgovačkim društvom kao najmoprimcem i da najmoprimac može za trajanja najma u bilo koje vrijeme otkupiti taj brod po fiksnoj cijeni od 25,5 milijuna USD, iako je bio svjestan rasta cijena na tržištu brodova i iako je znao da je BRODOSPLITPLOVIDBU d.o.o. taj brod stvarno koštao 31,5 milijuna USD. Najmoprimac je nakon proteka roka od dvije godine 29. travnja 2004. iskoristio pravo otkupa broda po ugovorenoj cijeni čime je BRODOSPLITPLOVIDBA d.o.o. oštećena za razliku cijene od najmanje 38,1 milijuna kuna.

Četvrtoosumnjičeni M.S. na isti je način tvrtku oštetio za oko 109 milijuna kuna. Njega se također sumnjiči da je zaključio brodograđevni ugovor za gradnju brodova u nepovoljnim uvjetima visokog tečaja dolara iako je bio svjestan da će doći do porasta cijena brodova na svjetskom tržištu. Naručitelj je dva dodatna broda kupio po cijeni od 36.500.000 dolara čime je nastupila šteta od 9 milijuna kuna na razlici između ugovorene cijene i tržišne cijene brodova.

Vezane vijesti

Vandoren pozvao na privatizaciju Brodosplita

Vandoren pozvao na privatizaciju Brodosplita

Voditelj Izaslanstva Europske unije u Hravtskoj Paul Vandoren danas je pozvao Vladu na potpisivanje sporazuma o privatizaciji splitskoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika