22.02.2007. / 12:31

Autor: Ana Kirin

IRAN

Istekao rok za prekid nuklearnog programa, SAD traži dodatne sankcije

Međunarodna agencija ze atomsku energiju (IAEA), u četvrtak 22. veljače trebala bi članicama Vijeće sigurnosti podijeliti izvještaj o Iranu. Ukoliko on potvrdi da Iran nije ispunio zahtjeve iz rezolucije, Vijeće će među ostaslim razmatrati i uvođenje gospodarskih sankcija protiv Irana

Budući da je u srijedu 21. veljače istekao rok koji je Vijeće sigurnosti UN-a dalo Iranu za zaustavljenje nuklearnog programa, američka vlada najavila je kako će tražiti dodatne sankcije protiv režima u Teheranu zbog nastavka nuklearnih aktivnosti. Pomoćnik američke državne tajnice Nicholas Burns je preko američkog javnog radija NPR optužio Iran da "drsko slijedi svoje nuklearne ambicije" te je najavio kako će u idućih nekoliko tjedana SAD pokušati u Vijeću sigurnosti dobiti suglasnost za dodatne sankcije protiv iranske vlade.

U rezoluciji prihvaćenoj 23. prosinca 2006. godine Vijeće sigurnosti UN-a uvelo je sankcije prema iranskim institucijama i pojedincima uključenim u nuklearni i raketni program. Istodobno je zadalo rok od 60 dana za prekid programa obogaćivanja urana te zaprijetilo Iranu dodatnim mjerama ukoliko taj rok ne ispoštuje.

Međunarodna agencija ze atomsku energiju (IAEA), u četvrtak 22. veljače trebala bi članicama Vijeće sigurnosti podijeliti izvještaj o Iranu. Ukoliko on potvrdi da Iran nije ispunio zahtjeve iz rezolucije, Vijeće će među ostaslim razmatrati i uvođenje gospodarskih sankcija protiv Irana.

Iranska vlada cijelo vrijeme ističe kako je njen program obogaćivanja urana namijenjen isključivo mirnodopskoj uporabi u nuklearnim centralama, i smatra to svojim pravom. Međutim, zapadne su zemlje uvjerene da Iran radi na razvoju nuklearnog oružja i da mu za prvu nuklearnu probu trebaju još dvije do tri godine.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika