23.02.2007. / 11:24

Autor: Stjepan Marković

SAD

Američki vojnik osuđen na 100 godina zatvora zbog silovanja djevojčice

Na sudu Cortez je priznao da su za vrijem kartanja sastavili plan zločina, te da je ta djevojčica odabrana za žrtvu jer je u toj kući bio samo jedan muškarac zbog čega su bili laka meta.

Vojnik američke vojske osuđen je na sto godina zatvora zbog sudjelovanja u grupnom silovanju 14-godišnje Iračanke i ubojstvu njezine obitelji. Narednik Paul E. Cortez priznao je krivnju za četiri ubojstva, silovanje i planiranje silovanja, priznavanjem krivnje izbjegao je mogućnost smrtne kazne. Cortezu će prema usvojenom žalbenom zahtjevu nakon 10 godina biti omogućena uvjetna kazna, mada je počinio jedan od najgnusnijih zločina od početka američke okupacije Iraka.
"Još uvijek nemam odgovor", rekao je Cortez sucu kao odgovor na pitanje zašto je silovao maloljetnu Abeer Qassim al-Janabi i s drugim vojnicima ubio njenu mlađu sestru i roditelje. "Ne znam zašto. Volio bih da se to nije dogodilo. Životi četvero nevinih ljudi su ugašeni. Želim se ispričati za sve boli koje sam nanio obitelji al-Janabi", ispričavao se Cortez.
Cortez je prvotno bio osuđen na doživotni zatvor, no kako je svjedočio protiv drugih suučesnika, prema američkom vojnom pravilniku ostvario je pravo na blažu kaznu.
Psiholog Charles Figley, u svom svjedočenju na suđenju, rekao je da su vojnici za vrijeme zločina bili pod stresom, jer su bili umorni i traumatizirani. Tužiteljstvo je odbacilo Figleyevo objašnjenje izjavivši da stres nije nikakva isprika za počinjeni zločin.
Uz Corteza optuženo je još četiri pripadnika 101. zračno desantned divizije iz Kentuckyja: vojnici James Barker, Jesse Spielman, Bryan Howard i Steven D. Green. Green je napustio vojsku prije podizanja optužnice, tako da će mu suditi Federalni sud u Kentuckyju. Na sudu Cortez je priznao da su za vrijem kartanja sastavili plan zločina, te da je ta djevojčica odabrana za žrtvu jer je u toj kući bio samo jedan muškarac zbog čega su bili laka meta.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika