23.02.2007. / 17:35

Autor: Stjepan Marković

SLOVENIJA

Parlament zatražio potvrdu povjesnih odnosa

Odbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta zatražio je od talijanskog parlamenta sa prisili talijansku vladu kako bi se u Italiji službeno objavio i potvrdio izvještaj o odnosima Slovenaca i Talijana od 1880. do 1956. godine kojeg je sastavilo mješovito povjerenstvo talijanskih i slovenskih povjesničara.

Ovaj zahtjev Slovenaca je zapravo reakcija na izjave dane prilikom nedavne proslave Dana sjećanja na fojbe i egzodus. "Povijest je puno kompleksnija od onoga što je u svom govoru iznio talijanski predsjednik Giorgio Napolitano", rekao je na sjednici predsjednik vanjskopolitičkog odbora Jožef Jerovšek, član Janšine stranke Slovenskih demokrata (SDS). Dio zastupnika zalagao se da se ovo izvješće uvrsti u nastavni program srednjih škola u Italiji i Sloveniji.

Izvješće je 2001. godine objavilo povjerenstvo koje je na njemu radilo od 1993. godine. Njegov sadržaj su prenijeli neki mediji, no nikada ga obadvije strane nisu prihvatile kao službeno. Sličan poziv talijanskoj strani da se izvješće službeno potvrdi početkom tjedna je uputilo i slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika