23.02.2007. / 19:17

Autor: Nacionalova redakcija

HAAG

Mirno rješavanje tužbe BiH protiv bivše SRJ?

U procesu tužbe Bosne i Hercegovine za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, Radoslav Stojanović, glavni pravni zastupnik obrane Srbije i Crne Gore očekuje da će presuda biti takva da će se spor riješiti mirnim putem, što će omogućiti suradnju dviju zemalja. Naime, u ponedjeljak bi Međunarodni sud pravde u Den Haagu trebao izreći presudu u postupku koji je BiH podnijela protiv tadašnje SR Jugoslavije, zbog genocida počinjenog nad Bošnjacima i Hrvatima tijekom rata u toj državi od 1992. do 1995. godine.

Iako je prošle godine pravni tim SR Jugoslavije u sudskom postupku pokušavao osporiti nadležnost Međunarodnog suda pravde, s obzirom na to da SR Jugoslavija nije bila članica Ujedinjenih naroda u to vrijeme, a sud je nadležan za međunarodne sporove među svojim članicama, SRJ je sama Međunarodnom sudu pravde podnijela tužbu protiv zemalja NATO-a zbog bombardiranja SRJ 1999. godine, čime je automatski priznala nadležnost suda unatoč tome što je taj sud odbio tadašnju jugoslavensku tužbu.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika