26.02.2007. / 12:43

Autor: Stjepan Marković

HAAG

Eurotunel dobio tužbu protiv vlada Francuske i V. Britanije zbog izbjegličkog kampa

Eurotunel koji povezuje Englesku i Francusku dobio je tužbu pred međunarodnim sudom u Haagu u kojoj se tvrdi da im je izbjeglički kamp Sangett u sjeveru Francuske prouzročio financijske gubitke. Ovom odlukom vlade Francuske i Velike Britanije morat će platiti odštetu. Sud će naknadno odrediti koliko će odšteta iznositi.

Uprava Channel Tunnela tvrdi da izbjeglice koje iz tog kampa pokušavaju pobjeći u Veliku Britaniju koštaju tunel 30 milijuna funti. Arbitarski sud u Haagu je ustvrdio da vlade tuženih zemalja nisu osigurale normalne uvijete javne sigurnosti u okolici francuskog grada Calaisa.

U 2004. godini Eurotunel je morao potrošiti dodatnih 17 milijuna funti na osiguranje tunela, a procjenjuje se da je zbog otkazivanja i kašnjenja izgubio dodatnih 13 milijuna funti.

Izbjeglički kamp kojeg vodi Crveni križ udaljen je nekoliko kilometara od tunela, te ga mnogi ilegalni imigranti koriste kao bazu za pokušaj prelaska u Britaniju, zbog čega je 2002. godine bio zatvoren.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika