Objavljeno u Nacionalu br. 589, 2007-02-27

Autor: Berislav Jelinić

NACIONAL OTKRIVA

Zagorec se skriva kod najbogatijeg Austrijanca

Umirovljeni general Vladimir Zagorec, osumnjičen za krađu dragog kamenja vrijednog 5 mil. USD, u Austriji boravi kao gost tamošnjeg milijardera, 89-godišnjeg Karla Wlascheka

14

VLADIMIR ZAGOREC formalno zaposlen u Dafermosovoj kompanijiVLADIMIR ZAGOREC formalno zaposlen u Dafermosovoj kompanijiVladimir Zagorec, umirovljeni general i bivši čelnik RH Alana, nedavno osumnjičen za krađu dragog kamenja vrijednog najmanje 5 milijuna dolara, već je mjesecima pod neformalnim nadzorom austrijske policije. Lako je moguće da je na sebe svrnuo pozornost austrijske policije zato što joj se samoinicijativno javio još prije nekoliko mjeseci. Dobro upućeni austrijski izvori potvrdili su za Nacional da se to dogodilo nedugo nakon što mu je Hrvoje Petrač na suđenju za otmicu njegova sina Tomislava postavio niz neugodnih pitanja, koja su zapravo i inicirala novu kriminalističku obradu Zagorčevih aktivnosti 90-ih.

Nakon što ga je Petrač, među ostalim, pitao i za sporne dragulje koje mu je Zagorec dao da ih pokuša prodati, Zagorec se javio austrijskoj policiji i rekao da je otvoren za komunikaciju, ako se za takvo što ukaže potreba. U nastupu prema austrijskoj policiji Zagorec je bio vrlo otvoren: više puta se javljao i davao do znanja da boravi u Austriji, te pitao može li kako pomoći. Svoje posjete austrijskoj policiji iskoristio je kako bi rekao da se u Hrvatskoj protiv njega vodi medijska kampanja, a da on nije kriv ni za što od onoga što mu se stavljalo na teret tijekom suđenja zbog otmice njegova sina Tomislava.

Tvrdio je da se medijska kampanja protiv njega u Hrvatskoj zapravo otvorila radi predstojećih parlamentarnih izbora, te da su u pozadini te kampanje njegovi politički neprijatelji koji se boje njegova povratka na vlast i na položaje na kojima je bio 90-ih. “Oni ne žele da se vratim u Hrvatsku, jer ne žele da se opet vratim na političke funkcije na kojima sam bio prije“, izjavio je, među ostalim, Zagorec djelatnicima austrijske policije.


Zagorec nije naveo tko su mu politički neprijatelji, a austrijska policija ga to vjerojatno nije ni pitala, jer i nije odveć upućena u eventualno Zagorčevo političko zaleđe u Hrvatskoj. Međutim, Zagorec u Hrvatskoj naprosto nema političkog zaleđa, tako da su te njegove tvrdnje posve deplasirane.

Više puta Zagorec je ponovio djelatnicima austrijske policije da nema nikakvih problema s odlaskom na policiju i na sud, ako se za to ukaže potreba. Moguće je da u vrijeme kad je davao takve izjave austrijskoj policiji Zagorec zapravo uopće nije računao na to da će protiv njega hrvatske institucije podnijeti kaznenu prijavu. Kako god bilo, Zagorec je otada na oku austrijske policije, kojoj je i prije bio zanimljiv, kao i brojni drugi Hrvati na čijim su se bankovnim računima u Austriji nalazili deseci, a vjerojatno i stotine milijuna eura iznesenih iz Hrvatske 90-ih.

Od tvorca obiteljskog imperija Karla Wlascheka (desno) posljednjih godina upravljanje poslovima sve više preuzima Vladimiru Zagorcu blizak sin Karl PhilippOd tvorca obiteljskog imperija Karla Wlascheka (desno) posljednjih godina upravljanje poslovima sve više preuzima Vladimiru Zagorcu blizak sin Karl PhilippOtkad je za njim hrvatska policija raspisala potragu, ni Zagorec ni njegov odvjetnik Krešimir Krsnik nisu hrvatsku javnosti informirali gdje se točno Zagorec u Austriji nalazi. Pokušao ga je u Beču pronaći novinar Jutarnjeg lista, ali nije uspio. Kad ga je tražio, Zagorec nije bio na adresi Gartnerweg 57 u Sankt Marein im Murtzal. Vila mu je bila prazna. Zagorec nije bio ni u bečkom uredu tvrtke Scorpion u Schotten Gasse 23. Tvrtka se upravo selila na drugu adresu u centru Beča, u Opern Gasse 4.

Nacional je iz upućenih austrijskih izvora doznao da Zagorec već dugo nije boravio na spomenutim adresama. On se nalazi u jednoj od luksuznih kuća poznatog austrijskog milijardera Karla Wlascheka, najvjerojatnije u glasovitoj Ringstrasse. Wlaschek je danas 88-godišnjak. Prije je bio poznat i kao jazz pijanist, koji je nastupao pod umjetničkim imenom Charlie Walker. Često je vrijeme provodio u poznatoj bečkoj kavani Central, koju je sam renovirao. Wlaschek se obogatio na maloprodaji. Osnivač je austrijskog maloprodajnog lanca Billa, koji je 1996. prodao njemačkoj REWE grupi. Novac je investirao u nekretnine, ne samo u Austriji, nego diljem svijeta, a posebno u Istočnoj Europi. Posljednjih godina pokupovao je puno nekretnina u glasovitoj bečkoj Ringstrasse, koja se smatra jednim od najimpozantnijih svjetskih primjera urbane arhitekture. U toj su ulici glasovita bečka opera, građena od 1861. do 1869., Akademija umjetnosti građena od 1872. do 1876., Austrijski muzej umjetnosti i industrije te zgrada burze, građena od 1872. do 1877.

KREŠIMIR KRSNIK (lijevo), Zagorčev odvjetnik sa svojim klijentom; Krsnik je izjavio da postoji pismo u kojem Rothaichner kaže da nikad nije ostavio nikavo drago kamenje Zagorcu KREŠIMIR KRSNIK (lijevo), Zagorčev odvjetnik sa svojim klijentom; Krsnik je izjavio da postoji pismo u kojem Rothaichner kaže da nikad nije ostavio nikavo drago kamenje Zagorcu Prema zadnjoj Forbesovoj listi Wlaschek je 88. na listi svjetskih milijardera, a bogatstvo mu je procijenjeno na 3,3 milijarde dolara. Smatraju ga jednim od najvećih, ako ne i najvećim austrijskim vlasnikom nekretnina. Vlasnik je i luksuznog Hotela Radisson u Salzburgu, povijesne zgrade u kojoj se dugo nalazila Bečka burza, te četiriju palača u Beču.

Potkraj prošle godine do Nacionala su dospjele informacije da je upravo jedna od austrijskih kompanija s kojom je bio povezan Zagorec kupila staru zgradu Bečke burze u luksuznoj bečkoj četvrti. Navodno je zgrada plaćena 40-50 milijuna eura. Ako je to točno, ta transakcija dodatno bi potvrdila veze Wlascheka i Zagorca.

Zagorec je s njegovom obitelji tijesno povezan. Često je na javnim mjestima bio viđen u društvu Wlaschekova sina Karla. Tvrdi se da su oni i poslovno povezani te da često zajedno investiraju u nekretnine i građevinske projekte. Upućeni austrijski izvori za Nacional su rekli da se i tvrtka Scorpion, u čijim se poslovnim prostorijama Zagorec kao jedan od njenih uposlenika ionako rijetko pojavljivao, također nedavno odselila upravo u nove urede u Wlaschekovu vlasništvu. Tvrdi se da se te prostorije nalaze u bečkoj Jasomirgott Strasse.

DOK JE ZAGOREC bio pomoćnik ministra obrane za nabavu i šef RH Alana, Krešimir Ćosić bio je zamjenik ministraDOK JE ZAGOREC bio pomoćnik ministra obrane za nabavu i šef RH Alana, Krešimir Ćosić bio je zamjenik ministraZagorec se i općenito rijetko pojavljivao u poslovnim prostorima tvrtke Scorpion. U njoj je neko vrijeme dijelio poslovni prostor s grčkim trgovcem oružja Constantinom Dafermosom. Tajna njihove poslovne povezanosti seže u prvu polovicu 90-ih u Hrvatskoj. Prema dokumentaciji dostupnoj Nacionalu, Zagorec se s Dafermosom upoznao kad je ovaj u Hrvatsku uvozio oružje u doba embarga. Zagorec je u RH Alanu, preko kojeg se nabavljalo oružje, bio osoba koja je odobravala plaćanja dobavljačima. Oružje se, među ostalim, prikrivalo tobožnjom kupnjom rezervnih dijelova. Samo u jednom navratu 1994. Scorpionu je plaćeno 22.750.000 dolara. Uplata je otišla na račun 032616 u Central European Int. Bank u Budimpešti. Formalno se plaćala roba naručena po ugovoru NO.SC985-93. Kad je Scorpion poslovao s Hrvatskom, uredi su mu se nalazili i u Panami. Da je Zagorec odobrio da im se plati vjerojatno puno više od navedenog iznosa, pokazuje i dopis koji je 27. kolovoza 1991. tadašnjem ministru financija Jozi Martinoviću poslao Constantin Dafermos. On mu je tada poslao broj bankovnog računa Scorpiona - 70 425 u Bank Handlowy International, Luxembourg. Moguće je da je Zagorec od tih poslova uzimao nelegalnu proviziju, tzv. success fee. Kako god bilo, poslije se zbližio s Dafermosom i postali su suradnici.

Zagorec je tako omogućio da enormno zarade brojne osobe koje su naoružavale Hrvatsku. Riječ je o osobama koje su pomogle Hrvatskoj, ali koje međunarodna zajednica tretira kao međunarodne krijumčare oružja zbog embarga na uvoz oružja pod kojim je bila Hrvatska. Svi su oni na neki način i Zagorčevi dužnici. Među njima je i kontroverzni Nijemac Josef Rothaichner, koji je kao zalog Zagorcu dostavio dvije torbe dragog kamenja kad se nabavljao raketni sustav S-300. Zbog tog dragog kamenja Zagorec se suočio s kaznenom prijavom, jer ga nikomu nije prijavio, a sumnja se da ga je prisvojio napustivši dužnost u RH Alanu. O postojanju tog dragog kamenja govorilo je više svjedoka, a pojavili su se i neki materijalni dokazi, poput kutijica u kojima se nalazio dio tog dragog kamenja.

Unatoč tomu, Zagorčev odvjetnik Krsnik prošlog je tjedna izjavio da je Rothaichner poslao pismo u kojem tvrdi da on nikada nikakvo drago kamenje nije dostavio kao zalog u poslu nabave oružja. Ako je to točno, na istražnom je sucu da procijeni hoće li povjerovati nekim materijalnim dokazima i izjavama više svjedoka, ili osobi koja je to drago kamenje dostavila, a sada tvrdi da s tim nema veze. Rothaichnera se donekle i može razumjeti. Nakon svega što je Zagorec za njega napravio i omogućio mu enormne zarade, jedno pismo u njegovu korist najmanje je što za njega može učiniti. Kako god bilo, Zagorec će se do 9. ožujka moći nesmetano kretati po inozemstvu. Teško je povjerovati da bi se prije tog datuma mogao dragovoljno pojaviti u Hrvatskoj, jer bi završio u pritvoru. Hrvatska policija ionako ga je tražila, ali on je odlučio ostati nedostupan, iako je prije drukčije pričao austrijskoj policiji. Istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu 9. ožujka odlučit će hoće li se protiv Zagorca otvoriti istraga, te hoće li se raspisati međunarodna tjeralica. Ako do toga dođe i ako joj Zagorec i dalje bude dostupan, austrijska policija će ga, prema informacijama dostupnim Nacionalu, promptno izručiti Hrvatskoj.

Scorpion i Dafermos

Hrvatski novinari tražili su Zagorca u bečkim uredima tvrtke Scorpion, vlasništva njegova partnera i dugogodišnjeg prijatelja Constantina Dafermosa, ali ga nisu uspjeli pronaći. Ništa neobično, jer Zagorec se u prostorijama te tvrtke i inače rijetko pojavljivao, a i tvrtka se u međuvremenu preselila u nove urede, i to u zgradu u Wlaschekovu vlasništvu.

Milijarder iz Forbesa

Prema procjeni s prošlogodišnje liste milijardera časopisa Forbes, Karl Wlaschek je 207. u svijetu s 3,3 milijarde dolara vrijednim imetkom. Ipak, smatra se da se njegovo bogatstvo zbog unosnih ulaganja u bečke nekretnine u međuvremenu povećalo. Ženio se četiri puta.

Pod sumnjom zbog dragulja

Nacional je u prošlom broju objavio da su pronašene kutijice u kojima je bio dio dragulja koji su nestali iz Zagorčeva sefa u MORH-u nakon promjene vlasti 3. siječnja 2000. Safiri, rubini i smaragdi bili su u dvije velike pilotske torbe, a navodno ih je ostavio kao polog njemački draguljar i trgovac oružjem Josef Rothaichner. Ukupna vrijednost dragulja, za čiju se krađu danas Zagorca sumnjiči, iznosi prema tvrdnjama Državnog odvjetništva više od pet milijuna dolara.

Vezane vijesti

Suđenje Zagorcu za obnovu Šporerove vikendice ponovno krenulo ispočetka

Suđenje Zagorcu za obnovu Šporerove vikendice ponovno krenulo ispočetka

Suđenje bivšem generalu i pomoćniku ministra obrane Vladimiru Zagorcu i ostalima optuženima za nezakonitu obnovu vikendice bivšeg potpredsjednika… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika