Objavljeno u Nacionalu br. 589, 2007-02-27

Autor: Robert Bajruši

BEZ IZNENAĐENJA U SREDIŠNJICI VLADAJUĆE STRANKE

HDZ odlučio o izbornim nositeljima

ŠEF STRANKE Ivo Sanader i Božidar Kalmeta glasače će mamiti u Dalmaciji u izbornim jedinicama X i IXŠEF STRANKE Ivo Sanader i Božidar Kalmeta glasače će mamiti u Dalmaciji u izbornim jedinicama X i IXUnutar vodstva HDZ-a došlo je do konsenzusa oko imena nositelja stranačkih lista na parlamentarnim izborima koji će se održati u studenome. Izvor blizak vrhu vladajuće stranke potvrdio je za Nacional kako je devet nositelja lista već osiguralo startne pozicije, dok je još samo upitan status Branka Vukelića u VII. izbornoj jedinici. Ivo Sanader ondje bi rado postavio nekoga drugog, ali nema nikoga tko ima potrebnu političku težinu. Zato se i dalje operira s Vukelićevim imenom, makar u vrhu HDZ-a priznaju kako je afera Brodosplit bitno uzdrmala pozicije ministra gospodarstva.


Postoji još izbornih jedinica u kojima HDZ u ispitivanjima javnog mnijenja stoji loše, kao i njihovi tamošnji kandidati, ali za sada je Sanader odlučio ne mijenjati bliske suradnike. Možda najlošija jest situacija u I. izbornoj jedinici (Grad Zagreb) gdje je SDP u uvjerljivom vodstvu, no ondje će HDZ i dalje predstavljati Jadranka Kosor. Ovdje je neizvjesno tko će joj se suprotstaviti jer sve ovisi o oporavku Ivice Račana. Ako SDP-ov čelnik ozdravi, HDZ bi se mogao naći u priličnim problemima, tim prije jer i HSP u glavnom gradu uzima 10-ak posto glasova. Nakon što je kiksala na predsjedničkim izborima, a zagrebački HDZ je u dubokoj krizi, još jedan izborni poraz ugrozio bi političku budućnost Jadranke Kosor.


U II. izbornoj jedinici HDZ-ovu listu predvodit će Andrija Hebrang, iako je postojala ideja da to bude Gordan Jandroković. Ipak je prevladalo stajalište prema kojem Hebrang ima veću karizmu kod HDZ-ovih birača, tako da će on zauzeti prvo mjesto i pokušati osvojiti oko 30 posto glasova. U III. jedinici, koja obuhvaća Zagorje i Međimurje, neupitni nositelj je Ivan Jarnjak. Njega čekaju teški izbori jer u istoj jedinici se nalaze iznimno jaki nositelji lista: Radimir Čačić (HNS), Ljubo Jurčić (SDP), Ivan Čehok (HSLS-HSS) i Mate Granić (HSP). Još teže će biti u IV. jedinici gdje Vladimir Šeks pokušava osvojiti 15 posto, dok bi u V., koja obuhvaća južni dio Slavonije, ministar poljoprivrede Petar Čobanković trebao dovesti vladajuću stranku do relativne pobjede.


U središnjoj Hrvatskoj ministar financija Ivan Šuker treba nositi VI. izbornu jedinicu, dok za VII. najveće izglede ima Vukelić. Zanimljivo je da neki u vrhu vladajuće stranke misle kako bi Vukelića trebala zamijeniti Jadranka Kosor, dok bi njezino zagrebačko mjesto preuzeo Mario Zubović, prijatelj Ive Sanadera. U VIII. jedinici nositeljica je Kolinda Grabar-Kitarović, a dio glasova treba donijeti i rukometni izbornik Lino Červar.

Vezane vijesti

17 godina mojih značajnih rezultata

17 godina mojih značajnih rezultata

Prihvaćam što će za moju smjenu glasovati i oni koje sam prije nekoliko mjeseci uključila u HDZ, to je politička realnost, poručila je danas Jadranka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika