Objavljeno u Nacionalu br. 589, 2007-02-27

Autor: Nacionalova redakcija

NAKON OSVOJENOG OSCARA ZA KONTROVERYNU ULOGU ELIZABETE II.

Britanska kraljica pozvala Helen Mirren na čaj

HELEN MIRREN u nedjelju je primila filmsku nagradu Oscar za najbolju žensku ulogu u filmu 'Kraljica' koji kritično govori o ponašanju članova britanske kraljevske obitelji nakon pogibije princeze DianeHELEN MIRREN u nedjelju je primila filmsku nagradu Oscar za najbolju žensku ulogu u filmu 'Kraljica' koji kritično govori o ponašanju članova britanske kraljevske obitelji nakon pogibije princeze DianeBritanska glumica Helen Mirren osvojila je Oscara za najbolju žensku ulogu u britanskom filmu “Kraljica”. Film govori o tome kako su britanska kraljica Elizabeta II. i članovi njene obitelji posljednjeg dana kolovoza 1997. primili vijest o pogibiji princeze Diane, bivše supruge kraljičina sina, prijestolonasljednika princa Charlesa. Film je vrlo kritičan prema ponašanju članova kraljevske obitelji, koji nisu shvatili dubinu osjećaja koji su u tom trenutku zahvatili britansku naciju, uzdrmanu pogibijom voljene princeze. “Kraljica” je u Britaniji izazvala brojne kontroverze, te kritike konzervativnijih Britanaca na račun tvoraca filma jer su se usudili tako prikazati kraljicu. Raspravljalo se i o tome kako je Helen Mirren interpretirala samu kraljicu, te je li ona prikazana pozitivno ili negativno. Unatoč tome britanska publika je film uglavnom jako dobro primila, ali nije poznato je li se svidio i samoj kraljici. Oko toga je li ga uopće gledala, te što o njemu misli bilo je raznih spekulacija. Čulo se da se to nikada neće saznati jer je kraljica vrlo rezervirana i dostojanstvena osoba, pa će najvjerojatnije odbiti svaki komentar. No ispalo je da Buckinghamska palača neće uspjeti ignorirati film jer je on kraljicu pokazao u sasvim konkretnoj stvarnoj situaciji koja je uzdrmala i naciju i njenu obitelj. Riječ je o dilemi nje i njezine obitelji kako da reagiraju na Dianinu smrt.

Za Helen Mirren bila je to vrlo osjetljiva uloga, što je priznala u intervjuima objavljenim nakon premijere filma. Za sebe je tvrdila da je apolitična, no 1997. je sudjelovala u predizbornoj političkoj kampanji tadašnjeg vođe laburista Tonyja Blaira, jer se, kako priznaje, htjela riješiti “onih groznih konzervativaca”. No prema kraljevskoj obitelji, rekla je, “nema takvih negativnih stavova”. Štoviše, prije četiri godine kraljica joj je dodijelila titulu “dame”. Primajući u nedjelju navečer Oscara, Helen Mirren je rekla: “Dulje od 50 godina Elizabeth Windsor je održavala svoj dignitet, svoj osjećaj dužnosti i svoju frizuru. Ona je čvrsto stajala na zemlji, imala je šešir na glavi i torbicu ispod ruke i tako je prošla mnoge oluje. Ja je pozdravljam zbog njene hrabrosti i dosljednosti. I zahvaljujem joj, jer da nije bilo nje, ja sasvim sigurno ne bih danas bila ovdje.”

Čini se da će glumica to moći reći i osobno kraljici jer, kako tvrdi britanski tisak, kraljica ju je pozvala k sebi na čaj. Riječ je o značajnoj gesti, kojom ona želi javno dati do znanja ne samo da nije ljuta zbog filma, nego i da poštuje kako ju je Helen Mirren u filmu prikazala. Bit će onih koji će reći da je to u prvom redu politička, a ne osobna gesta. No ako je i o tome riječ, poziv na čaj ima vrlo zanimljivo značenje.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika