Objavljeno u Nacionalu br. 589, 2007-02-27

Autor: Robert Bajruši

RAT ZA GALIĆEVA NASLJEDNIKA

Nemčić i Sutlić u borbi za HRT

U lobiranje za čelnika hrvatske radio- televizije uključili su se profesionalci s HRT-a, ali i stranke te Ured predsjednika

Ravnateljica Hrvatske televizije Marija Nemčić zalaže se za smanjenje broja zaposlenih pa je na HRT-u stekla mnoge neprijateljeRavnateljica Hrvatske televizije Marija Nemčić zalaže se za smanjenje broja zaposlenih pa je na HRT-u stekla mnoge neprijateljeKada je u ponedjeljak, 26. veljače, u Narodnim novinama objavljen službeni početak natječaja za novog glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, gotovo istodobno krenulo je snažno lobiranje za ovaj položaj. Sada je definitivno jasno kako postoje samo dva kandidata za ovaj položaj, a to su - kao što se pretpostavljalo otkako je Mirko Galić konačno imenovan veleposlanikom u Francuskoj - Marija Nemčić i Vanja Sutlić. Nekoliko članova Vijeća HRT-a kao i visokopozicionirani urednici nacionalne televizije potvrdili su tijekom vikenda u razgovorima za Nacional kako je na raznim razinama počela borba glavnih pretendenata na mjesto glavnog ravnatelja.

Preciznije je kazati kako su lobiranja definitivno započela još prošlog tjedna, kad je Vijeće razriješilo dužnosti Mirka Galića. Učinili su to skoro po hitnom postupku i bez bilo kakve diskusije, jer se već dvije godine govori kako je njegova želja odlazak na diplomatski položaj u Parizu. Galićeva odluka da ne odradi do kraja mandat ravnatelja iritirala je većinu vijećnika, međutim u želji da ne izazovu nove sukobe u trenutku kad počinje borba za njegova nasljednika odlučili su ga bez riječi pustiti da ode. Predsjednik Vijeća HRT-a Zdenko Ljevak je, kada je odlučeno da od 1. travnja Mirko Galić više neće raditi na HRT-u, neformalno konstatirao: “Joj, Mirkec, kak’ smo vas brzo razriješili.”


Slijedi lobiranje za novog ravnatelja, a tu su uključeni ne samo brojni vodeći profesionalci s HRT-a, nego i dijelovi stranaka pa čak i predsjednički ured. Neki članovi Vijeća potvrdili su za Nacional kako su već izloženi lobiranju, premda se još nitko nije službeno kandidirao. Uostalom, za to ionako ima vremena jer natječaj je otvoren do 12. ožujka, kuverte s imenima kandidata se otvaraju sedam dana kasnije i tada će se eliminirati svi podnositelji koji ne ispunjavaju formalne uvjete, a 26. se odlučuje o novom glavnom ravnatelju/ravnateljici Hrvatske radiotelevizije. Odluku donosi 11 vijećnika, a u svakom krugu glasovanja ispadaju kandidati koji dobiju najmanji broj glasova. Naposljetku ostaje dvoje s najvećim brojem glasova, a onda se eliminira drugoplasirani.

Tada se glasuje o jedinom preostalom i ako on osvoji osam ili više glasova, postaje nasljednik na dosadašnjoj Galićevoj funkciji. Postoji opasnost da se članovi Vijeća ne slože i nitko ne dobije osam glasova, tada se od 1. travnja bira v. d. glavnog ravnatelja, a zatim iznova provodi cjelokupna procedura. Nacionalovi sugovornici tvrde kako bi u slučaju ovakvog raspleta cijelo Vijeće najvjerojatnije podnijelo kolektivnu ostavku. Pritom dodaju kako je takav raspet malo vjerojatan jer do sada su unatoč međusobnim razlikama najčešće uspijevali postići dogovor, a u izbornoj godini niti Sanaderova vlada ne bi željela takvu situaciju. Ionako svim sjednicama Vijeća HRT-a prisustvuju predstavnici OESS-a i Vijeća Europe, što pokazuje kako je međunarodna zajednica i dalje skeptična kad se radi o medijskim slobodama u Republici Hrvatskoj.

U takvim okolnostima prvi je započeo Vanja Sutlić. Posljednjih godina nalazi se na funkciji Galićeva savjetnika za Televiziju što je uloga bez bilo kakve izvršne zadaće, no u HRT-ovoj je nomenklaturi jedan od najvažnijih kadrova.

VANJA SUTLIĆ posljednjih godina bio je Galićev savjetnik za TelevizijuVANJA SUTLIĆ posljednjih godina bio je Galićev savjetnik za TelevizijuMeđutim, Sutlić ima mnogo neprijatelja koji na njegov račun iznose brojne kritike. Prije svega, optužuju ga da u 35 godina, koliko je zaposlen na HTV-u, nije napravio iole respektabilniju profesionalnu karijeru. Vrlo brzo je postao dio rukovodećeg kadra, međutim nikada se nije znalo što konkretno radi. Protivnici podsjećaju kako ga niti Galić nije pretjerano respektirao jer Sutlić je prije dvije godine bio v. d. pomoćnika ravnatelja za Televiziju, a onda je Mirko Galić na tu poziciju postavio Mariju Nemčić. Od tada je on savjetnik za međusobne odnose Radija i Televizije, a to je prilično nedefinirano radno mjesto.

Stvar je u tome da Sutlić ima vrlo dobro zaleđe. Unutar Vijeća se tvrdi kako za njega lobira Tomislav Jakić, Mesićev vanjskopolitički savjetnik. Tu je i Mirko Galić kojeg se optužuje da je pokušao Vanju Sutlića progurati za v. d. glavnog ravnatelja i tako olakšati njegov kasniji definitivni izbor, ali je HRT-ovo ravnateljstvo to odbacilo.

Dodatne komplikacije stvara i potpuno nedefiniran stav u redovima vlasti i oporbe. Tako unutar SDP-a Sutlića podupiru Antun Vujić i Milan Bandić, dok je Željka Antunović sklona Mariji Nemčić. Njoj je u HDZ-u saveznik Antun Vrdoljak, s kojim je blisko surađivala u prvoj polovici 90-ih, dok Sutlić može računati na Ivana Jarnjaka. Ali ni u HDZ-u niti SDP-u nijedan službeni stranački organ nije raspravljao o vlastitom favoritu za glavnog ravnatelja. Ako ga i imaju, morat će mu pružiti diskretnu potporu jer kandidat kojeg bi se povezalo s politikom bio bi podosta diskreditiran.

Zato se lobira na drugim razinama. Za Sutlića su Goran Milić i Božo Sušec, a njegovi zagovornici tvrde kako već sada u Vijeću može računati s potporom šest članova. Neformalno se spominju Anja Šovagović-Despot, Jadranka Kolarević, Nada Gačešić-Livaković, Nedjeljko Pintarić, Juraj Njavro i Želimir Mesarić. Kada bi to bila istina, Vanji Sutliću bi trebala još dva glasa od preostalih pet vijećnika.

MIRKO GALIĆ iritirao je većinu članova Vijeća HRT-a odlukom da ne odradi mandat do krajaMIRKO GALIĆ iritirao je većinu članova Vijeća HRT-a odlukom da ne odradi mandat do krajaMeđutim, i Marija Nemčić ima izuzetno moćan lobi koji podupire njezinu kandidaturu. Njezini bliski suradnici tvrde kako se u početku nije namjeravala kandidirati, ali kada je vidjela da u tom slučaju Sutlić ima najveće šanse, promijenila je mišljenje. Ona ima potporu brojnih novinara i urednika, dosta političara i javnih osoba s kojima godinama surađuje, ali i nekih članova Vijeća HRT-a koji smatraju kako je u profesionalnom pogledu Marija Nemčić mnogo uspješnija od Vanje Sutlića.

“Kada na vagu stavite njihove karijere, Marija Nemčić pobjeđuje bez najmanje dileme. Ona je uspješna novinarka i urednica, jasno zna koji su prioriteti HRT-a, a obavlja i već drugi mandat kao predsjednica Europske udruge javnih televizija što nikada u prošlosti nije uspjelo nekome iz Hrvatske”, smatraju njezini saveznici.

Oni sugeriraju i da bi izbor bilo koga osim Marije Nemčić, pod uvjetom da se kandidira, loše odjeknuo i u međunarodnim institucijama. Zbog svoje funkcije, ona se često susretala s dužnosnicima Europske unije što bi također trebao biti podatak u njezinu korist. Oni koji su za nju kao dodatni argument ističu podatak kako je Sutlić priznao da ne govori engleski jezik, što je raritetan slučaj u novinarstvu.

Osim toga, Marija Nemčić je posljednjih godina pokušala inicirati racionalizaciju unutar HRT-a, a to je posao od kojega je bježao Galić. Tako je u dva navrata napravila popis od 300 prekobrojnih zaposlenika, u većini činovnika službe općih poslova, međutim, njezini su pokušaji stopirani. Na prošlotjednom oproštaju, Mirko Galić je priznao da se nije usudio srezati brojku od 4000 zaposlenih, makar je pri dolasku na položaj glavnog ravnatelja službeno najavio redukciju tisuću radnih mjesta. Koliko god je ovim pokušajima Marija Nemčić pokazala spremnost na racionalizaciju poslovanja, time je stekla i brojne protivnike unutar HRT-a. Svi koji misle da će možda zbog nerada dobiti otkaz imaju vrlo racionalan argument protiv njezina izbora.

Zanimljivo je da i njezini lobisti tvrde kako je Vijeće HRT-a stalo uz Mariju Nemčić.
Prema ovom izvoru na njezinoj strani su dva glavna člana Vijeća, a to su Zdenko Ljevak i Danko Bljajić. Marija Nemčić navodno može računati i na glasove Suzane Jašić, Hašima Bahtijarija i Darinke Janjanin. Ali njezini lobisti spominju i tzv. desnu struju unutar Vijeća poput Nade Gačešić-Livaković, koja je brojne uloge u sapunicama dobila u vrijeme dok je Marija Nemčić bila ravnateljica Televizije. Spominje se i Juraj Njavro, član HDZ-a za kojega se tvrdi da u većini situacija glasuje racionalno, a nadaju se kako možda mogu pridobiti Jadranku Kolarević i Anju Šovagović-Despot.

Izgleda da će u idućim tjednima najveći pritisak biti baš na ovih nekoliko neopredijeljenih vijećnika čiji glasovi odlučuju o pobjedniku. U 11-članom vijeću doslovno svaki glas je presudan, što se vidjelo prije dvije godine kad je pobijedio Mirko Galić. Tada je glasovalo deset članova, a protiv su bili Nedjeljko Pintarić i Jadranka Kolarević, dok se Ante Žužul dvoumio jer je imao niz zamjerki na postupke glavnog ravnatelja. Tada je, prema riječima članova Vijeća, uslijedio telefonski poziv iz predsjedničkog ureda, poslije čega je Žužul osigurao osmi, presudni glas za Galića.

Nije isključeno da se slična situacija ponovi i 26. ožujka. U pitanju je vodeće mjesto u daleko najjačem nacionalnom mediju i makar se političari zaklinju kako nemaju namjeru miješati se u to, stvarnost je drukčija. Borba za položaj glavnog ravnatelja HRT-a već je počela, a tek slijedi kulminacija u kojoj obje strane namjeravaju u medijima objaviti kompromitirajuće podatke o svojim protivnicima.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika