27.02.2007. / 10:58

Autor: Ana Kirin

BiH

Vahabitima u BiH upravlja se iz Beča

Vahabitski pokret u posljednje vrijeme stvara sve više problema Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine, a kako piše Večernji list od utorka 27. veljače, njime upravlja samostalni vjerski krug u Beču, na čelu kojega se nalazi efendija Muhamed Porča.

Već prije nekoliko dana muslimanski vjerski poglavar u BiH reis Mustafa Cerić upozorio je da da izvor vahabizma u BiH nije u lokalnim zajednicama ili u arapskom svijetu, već u središtu Europe. Cerić je kazao da se vahabitskim pokretom u BiH upravlja iz Beča, ali nije želio iznositi više detalja.

Ured za dijasporu pri Islamskoj zajednici BiH dao je ipak konkretnije informacije. U tom su uredu kazali da je rasadnik vahabita u Beču samostalna vjerska zajednica koju predvodi efendija Porča. Kako piše Večernji list, Porča je vjerski lider koji djeluje izvan sustava Islamske zajednice BiH i saveza bosanskohercegovačkih udruga muslimana u Austriji. Nije poznato tko plaća Porču i njegove sljedbenike niti tko stoji iza njih.

Vahabiti su se u BiH pojavili prije otprilike petnaest godina, u vrijeme dolaska muslimanskih vojnih dragovoljaca iz arapskih zemalja. Njihovo učenje islama prihvatilo je oko dva do tri posto muslimanskih vjernika u BiH.

Vezane vijesti

Vehabije brinu katolike u BiH

Vehabije brinu katolike u BiH

Katolici u Bosni i Hercegovini objektivno imaju razloga biti zabrinuti zbog nekih pojava u toj zemlji a jedna od njih je svakako i prisutnost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika