27.02.2007. / 15:39

Autor: Stjepan Marković

HAAG

Objavljen popis osumnjičenika za zločine u Darfuru

Procjenjuje se je u toj zapadnoj pokrajini Sudana ubijeno preko 200.000 ljudi, a dva milijuna je protjerano iz svojih domova bježeći od nasilja

Međunarodni sud (ICC) u Haagu imenovao je osobe koje smatra odgovornima za genocid u sudanskoj pokrajini Darfur. Na popisu su se našli sudanski ministar humanitarnih poslova Ahmed Haroun, ministar unutarnjih poslova Ahmad Haroun i vođa Janjaweed milicije Ali Muhammad Ali Abd al-Rahman. Sudan je odbacio optužbe i izjavio da neće izručiti osumnjičene. Mohammed Ali al-Mardi, sudanski ministar prvosuđa je izjavio da ICC nema nadležnosti nad ovim slučajem.

Procjenjuje se je u toj zapadnoj pokrajini Sudana ubijeno preko 200.000 ljudi, a dva milijuna je protjerano iz svojih domova bježeći od nasilja.

Glavni tužitelj ICC-a, Luis Moreno-Ocampo zatražio je od suda da izda poziv na ročište optuženicima jer vjeruje da oni snose kaznenu odgovornost za humanitarne i ratne zločine počinjene u Darfuru 2003. i 2004. godine. "Nisu se napadali pobunjenici, nego civili jer su vjerovali da oni pomažu pobunjenicima", rekao je Moreno-Ocampo, te oddoa "ova taktika je služila kao opravdanje za masovna ubojstva, silovanja i zlostavljanja civila koji nisu imali nikakve veze oružanim sukobom".

Ahmad Haroun, ministar unutrašnjih poslova, je optužen za organiziranje, regrutiranje i naoružavanje milicija koje su izvršavale zločine.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika