28.02.2007. / 09:29

Autor: Ana Kirin

BiH

Mandat visokog predstavnika produžen za godinu dana

Christianu Schwarzu-Schillingu mandat na mjestu visokog predstavnika istječe 30. lipnja ove godine, a kad je riječ o novim kandidatima za to mjesto, za sada se spominju imena trojice europskih diplomata, Francuza Alaina Leroya, Talijana Stefana Sannina i Slovaka Miroslava Lajčaka

Mandat Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u Bosni i Hercegovini produžen je u utorak 27. veljače do 30. lipnja 2008. godine. Tu je odluku u Bruxellesu donijelo Vijeće za provedbu mira odnosno PIC, međunarodno tijelo zaduženo za nadzor provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma koje čini pedesetak država i međunarodnih organizacija, među kojima EU, SAD, Kanada, Rusija i Japan.

U lipnju prošle godine odlučeno je da OHR u BiH ostane još godinu dana, to jest do lipnja ove godine, a da se nakon toga njegove zadaće prepuste novom uredu posebnog predstavnika Europske unije (EUSR), koji ne bi imao intervencionističke ovlasti. Sada je ipak prevladalo mišljenje da još nema uvjeta za zatvaranje OHR-a, te da s radom treba nastaviti godinu dana duže nego je bilo predviđeno.

Aktualni visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling rekao je da je Rusija bila donekle rezervirana prema produženju mandata. "Rusija nije bila protiv produženja, nego je bila sklonija da se mandat produži za šest mjeseci. Osim toga, Rusija je htjela da se zabilježi da se o mandatu OHR-a treba raspravljati i u Vijeću sigurnosti UN-a", izjavio je Schwarz-Schilling na konferenciji za novinare u utorak.

Christianu Schwarzu-Schillingu mandat na mjestu visokog predstavnika istječe 30. lipnja ove godine i on neće tražiti novi mandat. Prema informacijama iz diplomatskih izvora, EU će o novom visokom predstavniku odlučivati u svibnju ove godine. Kad je riječ o kandidatima za to mjesto, za sada se spominju imena trojice europskih diplomata, Francuza Alaina Leroya, Talijana Stefana Sannina i Slovaka Miroslava Lajčaka.

Kako u srijedu 28. veljače piše sarajevski "Dnevni Avaz" najviše izgleda da postane novi visoki predstavnik trenutačno ima slovački diplomat Miroslav Lajčak, koji trenutačno obnaša dužnost političkog direktora ministarstva vanjskih poslova Slovačke. Ugled što ga je Lajčak stekao organizirajući i nadzirući prošlogodišnji referendum o neovisnosti Crne Gore može mu uvelike pomoći u dobivanju novog posla u BiH, navodi "Dnevni Avaz" pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Prema tvrdnjama "Dnevnog Avaza", Schwarz-Schilling je do posljednjeg trenutka na sastanku Upravnog odbora PIC-a održanom početkom tjedna u Bruxellesu lobirao da mu se mandat produži za barem još šest mjeseci nakon 30. lipnja. Međutim, poručeno mu je da bi to bilo potpuno neprihvatljivo. PIC navodno smatra da bi novi visoki predstavnik koji će zadržati ovlasti nametanja zakona i smjene izabranih dužnosnika u BiH morao biti "manje agilan" od britanskog lorda Paddyja Ashdowna, ali i "puno aktivniji od uspavanog Schwarz-Schillinga".

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika