28.02.2007. / 10:05

Autor: Stjepan Marković

NEW YORK

Rekordan pad vrijednosti dionica

Pad vrijednosti dionica u Americi dogodio se nakon što je pala vrijednost glavnog indeksa vrijednosti dionica u Kini što je prestrašilo investitore

Rekordan pad vrijednosti dionica u jednom dana od 11. rujna 2001. godine na burzi u New Yorku. Veliki pad vrijednosti kineskih dionica, slabosti u nekim ključnim pokazateljima američkoga gospodarstva i vijest da je potpredsjednik SAD-a Dicka Cheneya bio meta talibanskoga samoubilačkog napada u Afganistanu potaknuli su prodaju na Wall Streetu, navodi CNN. Investitori su počeli povlačiti uloge bojeći se da se rast kineskog i američkog gospodarstvo usporava. Vrijednost dionica već nekoliko godina uzastopno raste, te neki procjenjuju da je njihova vrijednost precijenjena. Strmoglavi pad signalizira moguću korekciju nakon dugog razdoblja stabilnog rasta tržišta dionica, koje nije bilo uzdrmano takvim hirovitim danom trgovanja već nekoliko godina, ocjenjuje Associated Press.

Pad vrijednosti dionica u Americi dogodio se nakon što je pala vrijednost glavnog indeksa vrijednosti dionica u Kini što je prestrašilo investitore. U utorak se agresivno prodavalo američke dionice, te je vrijednost indeksa Dow Jones pala je za čak 546,20 bodova ili 4,3 posto, ali se potkraj trgovanja indeks oporavio i zaustavio na minusu od 416,02 boda ili 3,29 posto, na 12.216 bodova. Indeks tehnoloških dionica Nasdaq pao je za 96,66 bodova ili 3,9 posto, na 2.407,86, što je najveći pad od prosinca 2002.

Posljedice ovog gospodarskog šoka osjetile su se diljem svijeta, ponajviše u Aziji. Vrijednost dionica u Tokiju, Hong Kongu, Australiji, Novom Zelandu, Filipinima i Indoneziji pala je za više od tri posto. Na najvećoj burzi u regiji, Tokijskoj burzi dionica, vrijednost indeksa Nikkei pala je za 206,9 bodova ili 3,56 posto, na 17.475,07 bodova.

Vezane vijesti

Rast eura i dolara

Rast eura i dolara

Na financijskim tržištima širom svijeta očekuje se rast cijena dionica i tečaja eura jer su nakon izbora u Grčkoj parlamentarnu većinu osvojile… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika