28.02.2007. / 10:50

Autor: Ana Kirin

HAAG

Markačev odvjetnik u sukobu interesa

Po ocjeni Raspravnog vijeća Haškog suda, Šeparović "u predmetu ima osobni interes koji ga diskvalificira kao branitelja". Zbog onoga što zna iz vremena koje obuhvaća optužnica u predmetu "Gotovina, Čermak, Markač" Vijeće smatra da će Šeparović vjerojatno biti pozvan za svjedoka

Raspravno vijeće Haškog suda u utorak 27. veljače zaključilo je da je Miroslav Šeparović, odvjetnik generala Mladena Markača, kao branitelj u sukobu interesa i da je svojim nepovlačenjem iz postupka pred Haškim sudom ugrozio interese svog branjenika i prekršio pravila profesionalnog ponašanja. Po ocjeni Vijeća, Šeparović "u predmetu ima osobni interes koji ga diskvalificira kao branitelja". Zbog onoga što zna iz vremena koje obuhvaća optužnica u predmetu "Gotovina, Čermak, Markač" Vijeće smatra da će Šeparović vjerojatno biti pozvan za svjedoka.

Vijeće je te zaključke obrazložilo navodom da Šeparovićeva osobna saznanja uključuju i njegove tvrdnje da bivši predsjednik Tuđman nije davao nikakve upute da se ne gone počinitelji kaznenih djela nad srpskim stanovništvom. Također, Vijeće ga smatra relevantanim svjedokom za pitanje nadležnosti za rad vojnih sudova. Upravo je u pitanju da li je za rad tih sudova bilo odgovorno Ministarstvo obrane ili Ministarstvo pravosuđa, odnosno sam Šeparović kao ministar, Raspravno vijeće Haškog suda utvrdilo njegov osobni interes u predmetu. U utorak mu je stoga uputilo upozorenje da ustrajavanjem u zastupanju Markača ugrožava interese svojeg branjenika i time krši standarde profesionalne etike.

Vijeće je Miroslava Šeparovića pozvalo da u srijedu 28. veljače, na ranije sazvanom predraspravnom ročištu, objasni razloge zbog kojih ne bi trebalo poduzeti daljnje mjere protiv njega.

Vezane vijesti

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Pisca i aktivista Sašu Radovića (72) zagrebački Općinski kazneni sud danas je nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora zbog ucjene generala Ivana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika