28.02.2007. / 16:20

Autor: Nacionalova redakcija

GENOCID

Šeparović za tužbu, Šimonović za izvansudsku nagodbu

Pravni zastupnik Hrvatske Ivan Šimonović pak smatra da bi Hrvatska trebala odustati od tužbe protiv SRJ i nagoditi se izvansudskim putem. Šeparović ovakvu ideju smatra iluzornom obzirom da, kako kaže, nama treba pravorijek suda pa makar i samo onakav kao u slučaju tužbe BiH

Bivši hrvatski ministar pravosuđa Zvonimir Šeparović, koji je 1999. podnio tužbu protiv Srbije i Crne Gore za zločine genocida u Hrvatskoj, smatra da presuda Međunarodnog suda pravde na tužbu BiH protiv Srbije i Crne Gore nije razlog da Hrvatska odustane od svoje tužbe. On smatra da presuda Međunarodnog suda pravde na osnovi tužbe BiH ipak ima veliku važnost u tome što je Srbija prva država u svijetu koja je osuđena za kršenje Konvencije o genocidu.

"Tužba koju sam u ime Vlade Republike Hrvatske predao Međunarodnom sudu pravde u Haagu 14. rujna 1999., nije postala bespredmetna, ne treba je povući, niti treba odustati od tužbe protiv Crne Gore, već treba ustrajati na tužbi jer je genocid izvršen u Vukovaru, Škabrnji, Voćinu, nad Dubrovnikom, o čemu postoje valjani dokazi, a još se vode postupci protiv vodećih Srba pred Međunarodnim tribunalom u Haagu i srpskih generala koji su sudjelovali, ili barem nisu spriječili zločine genocida, što može biti relevantno u našem postupku protiv Srbije i Crne Gore", rekao je Šeparović.

Naime, pravni zastupnik Hrvatske Ivan Šimonović pak smatra da bi Hrvatska trebala odustati od tužbe protiv SRJ i nagoditi se izvansudskim putem. Šeparović ovakvu ideju smatra iluzornom obzirom da, kako kaže, nama treba pravorijek suda pa makar i samo onakav kao u slučaju tužbe BiH.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika