01.03.2007. / 14:12

Autor: Stjepan Marković

VELIKA BRITANIJA

Britanija povlači vojnike iz BiH

Britanski vojnici su došli u BiH 1992. godine, a glavna baza im je sjevero-zapadno od Banja Luke

Britanija namjerava povući svih svojih 600 vojnika iz BiH kako bi mogla poslati pojačanja u Afganistan. Najava britanske vlade dogodila se nakon što su dužnosnici Europske unije izjavili da se sigurnosna situacija u BiH znatno popravila, te da će smanjiti broj pripadnika mirovnih snaga sa 6.500 na 2.500 vojnika.

U ponedjeljak 26. veljače je britanski ministar obrane Des Browne izjavio da će se broj britanskih vojnika u Afganistanu povećati za 1.4000 čime će ukupan broj vojnika doseći 7.700. Većina britanskih vojnika je raspoređeno na jugu u provinciji Helmand, u kojoj je veliki broj talibanskih boraca. Pojačanja bi trebala pojačati britanske i NATO snage uoči proljetne ofenzive Talibana.

Dio vojnika koje se planira poslati u Afganistan dobiti će se povlačenjem vojnika iz južnog Iraka iz kojega će u slijedećih nekoliko mjeseci povući 1.600 vojnika.

Liam Fox, glasnogovornik za obrambena pitanja Konzervativne stranke, izjavio je da povlačenje vojnika iz BiH dokazuje koliko je britanska vojska prenapregnuta, te da se povlačenjem vojske s drugih bojišta pokušava osigurati dovoljan broj vojnika za Afganistan. Također je izjavio da prevelik dio dužnosti u provinciji Helmand pada na britanske vojnike. Ove optužbe se prvenstveno odnose na ostale članice NATO-a poput njemačke, Francuske i Španjolske zbog malog broja vojnika koje imaju u Afganistanu.

Britanski vojnici su došli u BiH 1992. godine, a glavna baza im je sjevero-zapadno od Banja Luke.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika