01.03.2007. / 15:55

Autor: Nacionalova redakcija

PDV

Udruga hrvatskih putničkih agencija tužit će Ministarstvo financija

"U nedostatku drugih izvanpansionskih usluga, posebice izvan glavne sezone, izleti su jedina prava izvanpansionska usluga. Oni su već nerealno skupi jer se u zemljama EU PDV na turističke autobuse plaća po stopi od nula ili šest posto, dok agencije plaćaju samo PDV na ostvarenu razliku u cijeni", objasnio je Puškar

Predsjednik Ivan Pukšar u četvrtka je na konferenciji za medije izjavio kako problem naplate PDV-a na izlete u inozemstvo prijeti poskupljenjem ovih usluga i do 40 posto kad se prodaju u inozemstvu. Pukšar traži od Ministarstva financija da donese nedvosmisleno tumačenje po kojem se PDV na izlete u inozemstvu ne obračunava. U suprotnom će Udruga podnijeti kolektivnu tužbu Upravnom i Ustavnom sudu protiv Službe poreznog nadzora jer su porezni inspektori niz godina nesavjesno nadzirali poslovanje putničkih agencija i nisu ih upozorili na eventualno nepravilno obračunavanje PDV-a. "U nedostatku drugih izvanpansionskih usluga, posebice izvan glavne sezone, izleti su jedina prava izvanpansionska usluga. Oni su već nerealno skupi jer se u zemljama EU PDV na turističke autobuse plaća po stopi od nula ili šest posto, dok agencije plaćaju samo PDV na ostvarenu razliku u cijeni", objasnio je Puškar i dodao da "u našem slučaju Ministarstvo financija odobrava naplatu od nula posto PDV-a na usluge prijevoza izvan Republike Hrvatske. No to isto ministarstvo traži putničke agencije da za cijelu cijenu izleta, koja uključuje taj isti prijevoz kao i ostale usluge na koje strani poduzetnici već plaćaju PDV u svojim zemljama, obračunaju dodatnih 22 posto PDV-a!".

Za taj dopis Ministarstva financija iz 1998. godine po kojem se na punu cijenu agencijskih izleta u inozemstvo treba obračunavati 22 posto PDV-a, mnoge agencije nisu znale, a one koje su to znale, osporavale su kao nerealno jer je prijevoznicima ta ista usluga prijevoza bila oporezivana s nula posto PDV-a. Jedna velika agencija kažnjena je 1999. zbog neobračunavanja tog poreza, ali drugostupanjsko tijelo Porezne uprave joj je dalo za pravo.
Tijekom ljeta 2005. godine, zbog tog nenaplaćivanja PDV-a kažnjene su tri agencije u Istri, među kojima ona iz Poreča i jedna u Opatiji. Iako su se žalile, ovaj je put to tijelo, iako se Zakon o PDV-u u međuvremenu nije mijenjao, potvrdilo ispravnost prvostupanjskih poreznih rješenja.

Ministarstvo turizma, HTZ i druga tijela podržavaju stav agencija da ministar financija u ovom slučaju treba donijeti rješenje kojim se ova usluga oporezuje po kriteriju mjesta pružanja usluga, tj. istom stopom kao i prijevoznike, a ostale usluge na način da se izbjegne dvostruko oporezivanje.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika