01.03.2007. / 17:24

Autor: Boris Beck

KNJIŽEVNE BRIGADE

Hrvatski književni triptih

1.
Ivana Brlić Mažuranić piše prije sto godina "Priče iz davnina", maskirane, doduše, u slavensku mitologiju, ali zapravo nadahnute kršćanstvom: vile zatočnice iz "Bratca Jaglenca" bježe pred križem, u "Šumi Striborovoj" izdaju sina, prate ugasnuće vatre na ognjištu i pad raspela sa zida, a Potjeh je zapravo Isus koji umire nevin za spas braće. Ta je ista autorica svojemu stricu, nadarenu za pisanje kao i svi Mažuranići, kapetanu duge plovidbe, savjetovala da svoj brodski dnvnik prije izdavanja da na lektoriranje poput nje. U pismu njemu ta najčitanija hrvatska autorica priznaje da svoje tekstove daje jednoj učiteljici u Slavonskom Brodu koja joj ih prepisuje i usuglašuje s (tada opet promijenjenim) pravopisom, a za to joj plaća dinar po stranici.

2.
Mato Lovrak napisao je "Vlak u snijegu" (prije Drugog svjetskog rata) kao, kako kaže Igor Rajki, predložak svih kolektivističkih dječjih knjiga u nas, kakve su komunisti toliko voljeli; zbog toga se u Hrvatskoj snimio film i o Ljubanu kako sa svojom zadrugom oslobađa vlak iz smetova i Peri Kvržici koji oživljava zadružni mlin, ali nikada o Pipi Dugoj Čarapi koja je jača i bogatija od odraslih. Mato Lovrak je u više navrata poslije Revolucije govorio da je sve istina što se dogodilo u romanu "Vlak u snijegu" i da je Ljuban u stvarnom životu otišao u partizane i tamo poginuo. Naravno da je tako govorio.

3.
Izdavačka kuća V.B.Z. i trgovački centar Emmezeta-Mercatone Zagreb organiziraju predstavljanje i potpisivanje nove knjige poznatog pisca i novinara Miljenka Jergovića "Drugi poljubac Gite Danon" u subotu, 3. ožujka 2007. godine od 17 do 19 sati u trgovačkom centru Emmezeta - Mercatone Zagreb (Gospodarska 5, Donji Stupnik). I tako je krug zatvoren: nakon katolika i komunista došli su gospodarstvenici (čak se i ulica zove "Gospodarska"). Umjesto brige oko pravopisa i ideologije došla je briga da se ispuni želja hipermarketa, a njemu je samo važno da na policama drži robu koja se prodaje, makar to bile i knjige. To je isti Mercatone koji je nedavno otpustio konobara jer je predebeo (dakle, ružan). Mercatone ne prodaje ni "Vlak u snijegu" ni "Priče iz davnina".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika