01.03.2007. / 18:38

Autor: Ana Kirin

CRNA GORA

Stjepan Mesić postaje počasni građanin Podgorice

Odluci o progalšenju Mesića počasnim građaninom Podgorice protivili su se zastupnici prosrpskih stranaka ističući kako je "Mesić poznat kao raspirivač ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, a ne kao mirotvorac"

Vijećnici Podgorice odlučili su u četvrtak 1. ožujka hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića proglasiti počasnim građaninom toga grada. Tu su odluku donijeli jer, kako stoji u obrazloženju, predsjedniku Mesiću pripadaju zasluge "u razvoju demokratskog društva, afirmaciji dobrih međudržavnih odnosa i položaja i ugleda glavnog grada Crne Gore u Hrvatskoj". U obrazloženju se dalje naglašava kako je Stjepan Mesić u državama regije poznat kao "najaktivniji promoter mira, stabilnosti i novih političkih odnosa" te da je on "najzaslužniji za pokretanje dijaloga između Hrvatske i Crne Gore".

"Kooperativnost i razumijevanje Hrvatske u teškom razdoblju za crnogorsku službenu politiku bila je iznimno važno za sam opstanak Crne Gore. Hrvatska je hrabro podržala crnogorsku težnju da obnovi državnost i snažno pridonijela da odnosi dviju zemalja budu ne samo konstruktivni i sadržajni, već i prijateljski", stoji u obrazloženju odluke o proglašenju hrvatskog predsjednika počasnim građaninom Podgorice.

Međutim, toj su se odluci usprotivili zastupnici prosrpskih stranaka. Oni su u raspravi isticali kako je "Mesić poznat kao raspirivač ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, a ne kao mirotvorac" i da će " dodjela priznanja hrvatskom predsjedniku izazvati nove podjele u crnogorskom društvu".

Te je kritike gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša odbacio ustvrdivši da je Mesić najmanje odgovoran za razbijanje bivše Jugoslavije. Istaknuo je i da je Mesić inicijator mnogih gospodarskih aktivnosti između Zagreba i Podgorice.

Vijećnici su odlučili je da će se mjesto i vrijeme uručivanja priznanja odrediti u dogovoru s predsjednikom Mesićem.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika