02.03.2007. / 13:05

Autor: Ana Kirin

Američka svemirska agencija NASA objavila je u četvrtak 1. ožujka  nove slike Saturna koje je poslala svemirska letjelica Cassini. Slike, kakve još nismo vidjeli, napravljene su iz perspektive iznad i ispod Saturnovih prstena.

Letjelica Cassini lansirana je 15. listopada 1997. godine, a 1. srpnja 2004. ušla je u Saturnovu orbitu. Ta svemirska misija plod je suradnje NASA-e, Europske svemirske agencije i Talijanske svemirske agencije.

Fotografije objavljene u četvrtak snimljene su tijekom posljednja dva mjeseca. Carolyn Porco, vođa ekipe za Cassinijeve slike u astronomskom institutu u Boulderu u Coloradu kazala je kako sada "napokon imamo pogled koji smo godinama čekali".

"Pogled odozgo na Saturn i gledanje dolje na prstene poput divovskih bakrenih medaljona podsjeća na istraživanje jednoga stranog svijeta kakav još nismo vidjeli... Ostanete bez daha, gotovo da vam se zavrti u glavi," rekla je Carolyn Porco.

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika