02.03.2007. / 16:45

Autor: Stjepan Marković

KARLOVAC

Kalovačka pivovara potvrdila curenje plina CO2 iz cijevi

Curenje ugljikovog dioksida (CO2) iz Karlovačke pivovare je najvjerojatniji uzrok trovanja Zdravka Martinovića koji se još uvijek nalazi u komi i smrti njegovog psa. Istraga koju vodi istražna sutkinja Jasminka Jerinić Mušnjak primiče se kraju, te bi trebala biti dovršena u petak 2. ožujka.

Martinović se nije otrovao amonijakomkako se prvotno mislilo, nego CO2 koji je curio kroz puknute cijevi u odvod iz kojega dalje u potok. Plin se dobiva prilikom fermentacije piva, te bi se trebao cijevima ispuštati u zrak.

Karlovačka pivovara je priznala puknuće cijevi i curenje opasnog plina u odvod i u rijeku. Obitelj Martinović je najavila tužbu protiv Pivovare, te traže njezino zatvaranje.

Martinović se otrovao 23. veljače kad je navečer šetao psa uz potok kraj Karlovačke pivovare. Odmah nakon tog događaja posumnjalo se da su plinovi iz pivovare uzročnik trovanja. U pivovaru je poslano oko 50 sanitarnih, vodopravnih, ekoloških i policijskih inspektora. U međuvremenu su s pomoću posebnih cisterni bili isprani svi kanali Karlovačke pivovare, nakon čega je potok pokraj kojega je pronađen onesviješteni Martinović dobio tamnosmeđu boju. Mjerenjima kvalitete zraka javna vatrogasna postrojba je utvrdila da je da u zraku nema opasnih tvari.

Na ovaj slučaj je reagirao i sam državni vrh, premjer Ivo Sanader zahtjeva istragu i kažnjavanje krivaca. Državni odvjetnik Mladen Bajić kako se neslužbeno doznaje nezadovoljan je istragom koja je puna propusta i nekoordiniranih poteza.

Vezane vijesti

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Emisija stakleničkih plinova do 2020. godine mogla bi porasti na devet milijarda tona iznad razine potrebne za ograničenje globalnog zagrijavanja,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika