03.03.2007. / 11:00

Autor: Stjepan Marković

KOREJA

Nastavak pregovora o ujedinjavaju korejskih obitelji

Sjeverna i Južna Koreja pristale su nastaviti pregovore o povezivanju obitelji koje su ostale razdvojene nakon što su poslije drugog svjetskog rata Koreju podijelili u dvije države. Državni službenici su potvrdili da će ovaj mjesec omogućiti kontakti članova obitelji pomoću video veze, dok se u za svibanj planiraju organiziranje susreta članova obitelji.

Ovaj sporazumje postignut iako Južna Koreja nije pristala da će nastaviti sa slanjem humanitarne pomoći osiromašenom Sjeveru. Južna Koreja je prekinula redoviti godišnju pošiljku hrane nakon što je u srpnju Sjeverna Koreja ispalila nekoliko raketa. Odnosi su se dodatno pogoršali nakon što je u prosincu prošle godine Sjeverna Koreja provela testiranje nuklearnog oružja. Jedan od uvjeta za nastavaka isporuke riže i gnojiva bio je zatvaranje sjevernokorejskog nuklearnog programa što su oni i pristali na pregovorima šest država u Pekingu.

Ekonomski pregovori dviju Koreja bi se trebali održati od 18. do 21. travnja kada će rok za zatvaranje reaktora u Yongbyongu će proći te će se vidjeti mislili li ozbiljno Sjeverna Koreja zatvoriti ga.

Vezane vijesti

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Kina, Japan i Južna Koreja smatrat će neprihvatljivim treći sjevernokorejski nuklearni pokus koji će se po ocjeni stručnjaka dogoditi u bliskoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika