04.03.2007. / 15:31

Autor: Martina Zeković

NAJAVA

Baletni folklor u izvedbi Lada

Skladatelj Davor Bobić napisao je jedno od najoriginalnijih djela klasične glazbe inspirirano hrvatskom tradicijskom glazbom i prekrasnom hrvatskom legendom o Veroniki Desinićkoj koja govori o zabranjenoj ljubavi plemića i mlade pućanke. "Već deset godina razmišljao sam o takvom projektu i dugo sam tražio tekst i priču koja bi odgovarala toj mojoj ideji. Pošto je moja punica rođena ispod Velikog Tabora i njezina kuća gleda na Veliki Tabor, jednom prilikom dok sam boravio tamo rodila se ideja da obradim upravo priču o Veroniki Desinićkoj", objasnio je skladatelj čije će se djelo premijerno izvesti 9. i 10. ožujka u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, a zatim i 12. ožujka u KD "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu.

Nakon odlične suradnje s Ladom u izvedbi njegovog "Vukovarskog rekvijema" u Lisinskom, ravnateljica Lada Ivana Lušić posebno se zainteresirala za Bobićev najnoviji projekt. "Radi se o svojevrsnom baletnom folkloru s pjevanjem i tu smo diosta raritetni jer nitko u tom predstavljanju tradicijske baštine kroz moderno nije i pjevao i plesao", naglasila je ravnateljica Lušić. Koreografiju je osmislio Dinko Bogdanić, koji je i sam nekada bio član Lada, a kako kaže, zbog ljubavi prema folkloru poseban mu je izazov bio spojiti balet i tradiciju. Djelo je jedinstveno i zbog kombiniranja klasičnih glazbala sa onim tradicionalnima kao što su tamburice ili gajde pa osim orkestra ansambla Lado, u izvedbi sudjeluju i članovi orkestra Hrvatske vojske te bubnjarski ansambl Rudiment iz Varaždina.

Vrijednost ovog djela prepoznalo je i Mistarstvo kulture koje zajedno sa Gradom Varaždinom, Gradom Zagrebom i brojnim sponzorima sudjeluje u financiranju projekta.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika