05.03.2007. / 13:45

Autor: Stjepan Marković

POLJSKA

Prosvjed protiv ustavne zabrane pobačaja

Prema podatcima feminističkih udruga u Poljskoj se godišnje obavi oko 80.000 ilegalnih pobačaja

Feminističke organizacije i ljevičarske udruge organizirale su prosvjed u Varšavi protiv prijedloga Vlade o donošenju ustavnog zakona o zaštiti ljudskog života "odmah po začeću" i tražili legalizaciju pobačaja. Prosvjedu se odazvalo nešto više od 1.200 ljudi što nije mnogo s obzirom da u Varšavi živi gotovo 1,7 milijuna stanovnika, a u cijeloj Poljskoj nešto više od 38 milijuna ljudi.

"Pravo na pobačaj - pravo žena" pisalo je na transparentima što su ih isticali prosvjednici okupljeni na središnjem varšavskom trgu, nakon čega su krenuli prema poljskom parlamentu. Pobačaj je zabranjen u Poljskoj; osim u slučajevima silovanja, incesta, opasnosti po život majke ili u slučaju ultrazvukom otkrivene teške malformacije fetusa.

Ekstremno desna stranka, Liga za poljsku obitelj, jedna od članica vladajuće koalicije poslala je pred parlamentarno povjerenstvo prijedlog izmjene ustava. Ukoliko bi ovaj prijedlog bio prihvaćen legalizacija pobačaja u Poljskoj bi praktički nemoguća. Poljska je uz Portugal i Irsku jedina zemlja u Europi u kojoj je pobačaj zabranjen. Portugalska vlada najavila je izmjenu zakon i legalizaciju pobačaja.

Za izmjenu ustava i prihvaćanje ovog prijedloga treba dvije trećine glasova zastupnika od ukupno 460 koliko ih donji dom poljskog parlamenta ima.

Feminističke udruge se žestoko protive ovom prijedlogu jer smatraju da zabrane ne rješavaju problem nego samo povećavaju broj tajno obavljenih pobačaja kojih se prema njihovim podatcima godišnje obavi oko 80.000.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika