05.03.2007. / 16:38

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA - BiH

BiH će biti najpovlaštenija nacija u Luci Ploče

Govoreći o drugom otvorenom pitanju u odnosima Hrvatske i BiH, mostu Pelješac - Komarna, premijer Sanader je podsjetio da će se izgradnjom tog mosta rješiti više pitanja, jer će se njima Hrvatska teritorijalno povezati, rješit će se pitanje prometne izolacije hrvatskog juga i potaknuti revitalizacija Pelješca i okolnih otoka Korčule, Mljeta i Lastova

Premijer Ivo Sanader rekao je u ponedjeljak 5. ožujka da će Hrvatska Bosni i Hercegovini ponuditi status najpovlaštenije nacije glede Luke Ploče, jer su bosanskohercegovačke tvrtke najveći klijenti te luke. Sanader je to izjavio nakon potpisivanja zajedničkog Memoranduma o socijalnom uključivanju između RH i EU, odgovarajući na novinarski upit vezan za prošlotjedni posjet bosanskohercegovačkih visokih dužnosnika Hrvatskoj.

Njihovo stajalište da je Luku Ploče izgradila BiH, Sanader je komentirao riječima da je to točno utoliko što su Luku Ploče gradili svi koji su se njome koristili, jer se luka izgrađivala zarađenim novcem. "To je vrlo lijep i točan pristup, ali ako govorimo ozbiljnije, onda treba reći da su dokidanjem Sporazuma o posebnim odnosima RH i Federacije BiH 2001. godine prestali biti aktualni i Sporazum o Luci Ploče i Sporazum o nesmetanom prolazu kroz Neum iz 1998., koji i nisu bili potpisani", rekao je hrvatski premijer. Naglasivši da Hrvatska želi BiH čije su tvrtke najveći klijenti Luke Ploče ponuditi status najpovlaštenije nacije Sanader je rekao kako je to poznato u međunarodnim odnosima i ekonomiji te kao primjer spomenuo njemačku luku Hamburg koja je takav status dala nekim zemljama. Sanader je kazao da radna verzija takvog prijedloga već postoji u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka RH te da Hrvatska ga namjerava uskoro ponuditi BiH. Dodao je da smatra da je to "prijateljski, fer i korektan prijedlog partnerima u BiH".

Govoreći o drugom otvorenom pitanju u odnosima Hrvatske i BiH, mostu Pelješac - Komarna, premijer Sanader je podsjetio da će se izgradnjom tog mosta rješiti više pitanja, jer će se njima Hrvatska teritorijalno povezati, rješit će se pitanje prometne izolacije hrvatskog juga i potaknuti revitalizacija Pelješca i okolnih otoka Korčule, Mljeta i Lastova. Tijekom boravka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji prošlog tjedna premijer je, kako je rekao, ponovno dobio potvrde da lokalno stanovništvo inzistira na gradnji mosta. Sanader je ponovio već poznata stajališta hrvatske Vlade o pitanju pelješkog mosta, i to da će se most sigurno graditi, i da će se pri tome voditi računa o neupitnom pravu Hrvatske na povezivanje dijelova svojeg teritorija, kao i o pravu BiH na nesmetan prolaz do Neuma.

Što se tiče pitanja Velikog i Malog Škoja, Sanader je rekao kako su biši hrvatski i bosanskohercegovački predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović o tome sklopili sporazum, ali je podsjetio kako taj sporazum nikada nije ratificiran. Istaknuo je kako su se u međuvremenu pojavili novi dokazi koji potvrđuju da su ti otoci hrvatski. Stoga smatra da o tom pitanju treba nastaviti razgovore u nadležnim tijelima, osobito zbog toga što i BiH ukazuje na dio graničnog područja kod Une za koje smatra da postoji prijepor.

"U svakom slučaju ta otvorena pitanja ne mogu zasjeniti dobre odnose između Hrvatske i BiH i siguran sam da ćemo zajednički uspjeti doći do rješenja", izjavio je Sanader i dodao kako će razgovore nastaviti tijekom svog skorog službenog posjeta Sarajevu čiji se točan datum još ne zna.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika