Objavljeno u Nacionalu br. 590, 2007-03-05

Autor: Plamenko Cvitić

EPILOG SUKOBA

Definitivan raskol haaških odvjetnika

Odvjetnički timovi trojice hrvatskih generala, haaških optuženika, nakon udaljavanja Markačeva branitelja Miroslava Šeparovića ući će u otvoreni sukob u kojem se neće birati sredstva

Luka Mišetić Osim što je, po mišljenju mnogih, iz Haaga uspješno udaljio Miroslava Šeparovića, svojim bi konceptom obrane mogao potvrditi teze Tužiteljstva o 'udruženom zločinačkom pothvatu'Luka Mišetić Osim što je, po mišljenju mnogih, iz Haaga uspješno udaljio Miroslava Šeparovića, svojim bi konceptom obrane mogao potvrditi teze Tužiteljstva o 'udruženom zločinačkom pothvatu'Samo 60 dana prije nego što bi trebalo početi haaško suđenje trojici hrvatskih generala, Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, prijatelji i sadašnji odvjetnici Mladena Markača danonoćno traže odvjetnika koji bi pred Haaškim tribunalom trebao zamijeniti Miroslava Šeparovića, jer bi on, po svemu sudeći, odlukom Suda do kraja ovog tjedna trebao biti isključen iz procesa. Takav epilog priče o Šeparovićevu sukobu interesa u mjesecima koji predstoje dovest će do otvorenog sukoba između odvjetničkih timova trojice hrvatskih generala, a ti sukobi, u kojima se neće birati sredstva, neće biti ograničeni samo na sudnicu. Zbog najnovijih događanja pravni stručnjaci slute kako će izgledati strategije obrane trojice generala, a smjer koji se nazire iz odvjetničkog tima Ante Gotovine mogao bi u najmanju ruku biti neugodan za hrvatsku politiku.

Premda je prošlotjedna rasprava na Haaškom tribunalu prekinuta bez odluke Suda da se Miroslav Šeparović udalji s položaja branitelja Mladena Markača, haaško je Raspravno vijeće još u utorak, 27. veljače, jasno dalo do znanja da smatra kako Šeparović jest u sukobu interesa. Prve reakcije na takav stav Suda bile su naznake da bi se iz solidarnosti prema kolegi iz procesa mogao udaljiti i drugi branitelj Goran Mikuličić, a u medije je doprla i vijest da je sam Markač odlučio da će se iz inata braniti sam, ali oba navoda pokazala su se tek kao prvotni, emotivni istupi, a potom je uslijedilo trezvenije razmišljanje. Tako su se, ističu Nacionalovi izvori bliski odvjetničkom timu, budući da vrlo izglednu odluku o Šeparovićevu udaljavanju Markač i njegovi branitelji očekuju već do kraja tjedna, a više gotovo i ne postoji mogućnost da se početak suđenja odgodi nakon 7. svibnja, Markačevi odvjetnici posljednjih dana hitno traže Šeparovićevu zamjenu. Premda su Markačevi branitelji još do prije nekoliko dana vjerovali da se to neće dogoditi, prije nekoliko mjeseci počela se razmatrati nužnost angažiranja novog branitelja, pri čemu su problem specifična očekivanja od potencijalnog kandidata: takav bi odvjetnik trebao biti Hrvat, odnosno čovjek koji zna hrvatski jezik, ali se pravno školovao u inozemstvu, jer je, osim poznavanja hrvatskog pravnog sustava, na sudu u Haagu mnogo važnije dobro poznavanje anglosaksonskog prava. Zbog toga na listi kandidata trenutačno ima nekoliko odvjetnika iz SAD-a i Britanije. Ipak, posve je jasno da odluka Haaškog suda neće iz Markačeva tima posve isključiti Šeparovića: on će na suđenju vjerojatno preuzeti funkciju “trenera s klupe“, koji će itekako biti važan za obranu. Naime, i dosad su Mikuličićeve i Šeparovićeve zadaće bile jasno podijeljene: dok se prvi bavio procesnim pravom, drugi se bavio činjenicama, odnosno proučavanjem 40.000 stranica dokumenata te razgovorima s desecima svjedoka i terenskim istraživanjem. Budući da je Šeparović četiri godine bio Markačev branitelj, teško je očekivati da bi novi branitelj cjelokupnu građu i predmet mogao proučiti za samo dva mjeseca, koliko je preostalo do početka suđenja.


Miroslav Šeparović postat će neformalni član braniteljskog tima Mladena Markača, a za svoje probleme tek je prošlog tjedna izravno optužio Luku MišetićaMiroslav Šeparović postat će neformalni član braniteljskog tima Mladena Markača, a za svoje probleme tek je prošlog tjedna izravno optužio Luku Mišetića Međutim, dodatni problem bit će neprijateljski odnos Miroslava Šeparovića i Luke Mišetića, koji je sredinom prošlog tjedna postao očit, a, po svemu sudeći, trajat će vrlo dugo. Sukob dvojice odvjetnika počeo je još u travnju prošle godine, kad se Mišetić pismeno usprotivio spajanju suđenja Gotovini, Čermaku i Markaču navodeći kao jedan od razloga i sukobe interesa svojih kolega Čede Prodanovića, Jadranke Sloković i Miroslava Šeparovića, ali tada su svi smatrali da im je u interesu da napetosti u odnosima pažljivo skrivaju od javnosti. Premda Mišetić tvrdi da takvim postupkom nije htio ukloniti kolege iz haaške sudnice, već tada je na sebe navukao njihov bijes: osim formalnih postupaka koji su im priuštili neugodnosti, postojale su i naznake da neki članovi Gotovinina odvjetničkog tima, poput Marina Ivanovića, obilaze teren i utječu na svjedoke navodeći ih da svjedoče na štetu Čermaka i Markača. Višemjesečno nezadovoljstvo prvi je put na vidjelo javnosti došlo sredinom studenoga, kad je Šeparović shvatio da se Tribunal ozbiljno bavi Mišetićevim tezama o njegovu sukobu interesa. Šeparović je tada preko hrvatskih medija izjavio da bi hrvatska vlada “trebala razmisliti treba li i dalje financirati odvjetnike koji, umjesto da razbijaju tužiteljsku tezu o udruženom zločinačkom pothvatu, vode neke druge igre“, te da mu je Mišetić obećao da će pismenim podneskom sudu odustati od njega kao neophodnog svjedoka. Istu tvrdnju Mišetić je tih dana izrekao i nekolicini hrvatskih novinara, da bi to poslije demantirao. U svakom slučaju, Mišetić ni do prošlotjedne rasprave u Haagu nije poslao svoj podnesak, pa je Raspravno vijeće Tribunala hladnokrvno zaključilo da je Šeparović doista u sukobu interesa. Zbog toga je Šeparović po povratku u Zagreb prošlog četvrtka ponovno javno prozvao Mišetića, označivši ga kao glavnog krivca svog vrlo izglednog udaljavanja iz Haaga, te je, ne krijući ljutnju, rekao da je obrana generala Gotovine prema njemu bila nekorektna.

Ivan Čermak i Mladen Markač Zbog pismenih podnesaka Luke Mišetića umalo su obojica hrvatskih generala ostali bez svojih dosadašnjih braniteljaIvan Čermak i Mladen Markač Zbog pismenih podnesaka Luke Mišetića umalo su obojica hrvatskih generala ostali bez svojih dosadašnjih braniteljaUvidjevši da bi mu Šeparovićevi javni istupi u Hrvatskoj mogli štetiti, Mišetić je, doznaje Nacional, krajem prošlog tjedna preko nekih posrednika, poput Gotovinina kuma Željka Dilbera, pokušao stupiti u kontakt sa Šeparovićem, ponudivši mu da će ipak u Haag u idućih 48 sati poslati podnesak kojim se odriče Šeparovića kao neophodnog svjedoka. Premda je za takve postupke braniteljskog tima Ante Gotovine već bilo kasno i takav podnesak ne bi mogao utjecati na odluku Haaškog suda o udaljavanju Šeparovića sa suđenja, Šeparović se ipak ponadao da bi mu taj dokument mogao poslužiti u žalbenom postupku koji mu predstoji, pa je preko posrednika Mišetiću dao do znanja da će smiriti svoje javne istupe ako Mišetić doista pošalje pismo u Haag. Međutim, kao jamstvo da ga Mišetić neće ponovno prevariti, zatražio je da mu tijekom vikenda dostavi nacrt podneska.

Marin Ivanović iako kompromitiran, još uvijek nije posve uklonjen iz Gotovinina timaMarin Ivanović iako kompromitiran, još uvijek nije posve uklonjen iz Gotovinina timaPrema Nacionalovim saznanjima, Mišetić je ipak zaključio da to neće učiniti, opravdavajući svoju odluku tvrdnjom da njegov podnesak Šeparoviću ionako više ne može pomoći, jer da će on biti udaljen iz Haaga zato što je Raspravno vijeće zaključilo da Šeparović ima “osobni interes“ u predmetu, a ne zbog toga što ga je Mišetić naveo kao neophodnog svjedoka. Na taj je način ponovo izigrao dogovor i šansu za dobre odnose s ostala dva branitelja. A osobni interes, o kojem je doista raspravljalo haaško Raspravno vijeće, ali tek nakon što je o njemu počela govoriti obrana Ante Gotovine u travnju prošle godine, daje naslutiti da bi Luka Mišetić i Gregory Kehoe na suđenju Anti Gotovini strategiju obrane mogli voditi na način da se u određenoj mjeri slože s tezama haaškog tužiteljstva o “udruženom zločinačkom pothvatu“. Mišetić je još u svojim prošlogodišnjim podnescima obrazlagao da bi Šeparović kao neophodan svjedok trebao nastupiti jer je 1995., za vrijeme akcije “Oluja“, bio ministar pravosuđa te bi trebao objasniti tko je imao ingerencije nad tadašnjim vojnim sudovima, koji su trebali istražiti i sankcionirati zločine počinjene za vrijeme i nakon “Oluje“. Prema Mišetićevim tvrdnjama, upravo bi Šeparović svojim svjedočenjem trebao abolirati Antu Gotovinu, kojeg tužiteljstvo tereti da je propustio istražiti i kazniti te zločine, jer Mišetić smatra da bi Šeparović kao ministar pravosuđa trebao objasniti da vojni sudovi tada nisu bili pod ingerencijom Ministarstva obrane, u čijem sastavu je bio Gotovina, nego pod ingerencijom Šeparovićeva ministarstva. Šeparović je, međutim, već nekoliko puta objašnjavao da su takve Mišetićeve tvrdnje lažne dileme, jer je vojnim sudovima tada nadređen bio Vrhovni sud, a ne ni jedno ministarstvo, a s druge strane da nije on jedini koji bi to mogao potvrditi, nego bi to mogao bilo tko od njegovih zamjenika iz tog vremena. Zbog takvih činjenica u pravničkim krugovima se smatra kako kroz slučaj Miroslava Šeparovića Gotovinin odvjetnički tim daje naslutiti da će svog klijenta braniti tako što će abolirati vojsku, te za navode iz optužnice, pogotovo one koji se tiču zataškavanja i nesankcioniranja zločina, optužiti tadašnji državni vrh - od Franje Tuđmana pa do svakog tadašnjeg ministra ponaosob, što onda jasno uključuje i tadašnjeg ministra pravosuđa Miroslava Šeparovića. A takvim bi tezama Mišetić i Kehoe, koji već mjesecima najavljuju da je “njihov jedini i isključivi cilj obraniti svog klijenta“, u probleme mogli dovesti sve one koje je haaško tužiteljstvo izravno ili posredno uključilo u “udruženi zločinački pothvat“, a to su svi oni koji su bili u državnom aparatu 1995., od kojih neki i danas pripadaju državnom vrhu, odnosno Vladi, koja, što je najbizarnije, Mišetiću za to iz državnog proračuna svakog mjeseca isplaćuje ne tako mali honorar od 30.000 američkih dolara.

Vezane vijesti

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Pisca i aktivista Sašu Radovića (72) zagrebački Općinski kazneni sud danas je nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora zbog ucjene generala Ivana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika