05.03.2007. / 18:18

Autor: Ana Kirin

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Zagrebački župan prozvao HDZ-ovce zbog političkih igara

Na sjednici Županijske skupštine u ponedjeljak 5. ožujka zagrebački je župan Stjepan Kožić izvijestio o tijeku izmjena i dopuna Prostornog plana Zagrebačke županije koji je pokrenut na zahtjev Kluba vijećnika HDZ-a, koji su skjednicu napustili na početku zasjedanja nezadovoljni što njihov prijedlog nije uvršten na dnevni red odmah nakon aktualnog sata. "Žao mi je što Klub HDZ-a nije prisutan na sjednici iako smo prihvatili njihov prijedlog", rekao je župan Stjepan Kožić, inače HSS-ovac. On je ocijenio kako taj postupak govori da HDZ-u nije bitna informacija o izmjenama Prostornog plana nego političke igre.

HDZ-ovci su ranije tražili izmjene Prostornog plana, jer se, kako su tvrdili, njihovim nedonošenjem blokiraju poduzetničke zone u Zagrebačkoj županiji i autocesta Zagreb - Sisak. Stjepan Kožić u ponedjeljak je podsjetio da je Zagrebačka županija još u rujnu 2006. godine predložila izmjene i dopune Prostornog plana Zagrebačke županije vezane uz autocestu Zagreb-Sisak, ali da nisu dobili odobrenje Ministarstva prostornog uređenja, zaštite okoliša i graditeljstva. Kao razlog tomu naveo je da to ministarstvo traži da se u Prostornom planu odredi i lokacija za odlaganje inertnog otpada iz spalionice koja će se graditi u Zagrebu, a gdje bi se spaljivao komunalni otpad i iz Zagrebačke županije.

"Gotovo svi gradovi i općine na području Zagrebačke županije, osim Vrbovca i Sv. Ivana Zeline, dale su pozitivno mišljenje na sporazum Grada Zagreba i Zagrebačke županije o spaljivanju i odlaganju otpada", rekao je Kožić. Procedura je još u tijeku, dodao je, jer Županija traži njihovu suglasnost za odlaganje otpada.

Zagrebački župan napomenuo je u tom kontekstu kako u državama EU pripreme i definiranje lokacije traju i po nekoliko godina, dok se od Zagrebačke županije očekuje da to učini za samo nekoliko mjeseci. To je nazvao nemogućim i naglasio da Zagrebačka županija čini maksimalne napore da objasni građanima prednosti termičke obrade otpada.

Kožić je također izvjestio da je Županija dobila prijedlog općine Gvozd, koja se ponudila za odlaganje otpada, uz uvjet da u izgradnji spalionice sudjeluju Zagrebačka, Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija, što je, kako je rekao, jedno od mogućih rješenja.

Kada su na početku sjednice HDZ-ovci izrazili žaljenje i što nisu prihvaćeni njihovi prijedlozi da se s dnevnog reda skinu točke o novim razrješenjima i imenovanjima članova upravnih vijeća medicinskih ustanova jer u njima nema predstavnika te stranke, župan im je odgovorio da su se kod imenovanja i razrješenja poštovali svi demokratski standardi.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika