Objavljeno u Nacionalu br. 590, 2007-03-05

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Predizborna bitka za Slavonski Brod

Rezultati lokalnih izbora u posavini bit će pokazatelj i za one na državnoj razini

Željko RačkiI, šef socijaldemokrata u Slavonskom BroduŽeljko RačkiI, šef socijaldemokrata u Slavonskom BroduLokalni izbori 18. ožujka u Slavonskom Brodu posljednji su veliki test prije parlamentarnih izbora u studenome. Iz dva razloga treba ih gledati u širem kontekstu: Slavonski Brod jedan je od deset najvećih gradova u Hrvatskoj, ali važnije je da se u njemu testiraju i moguće koalicije na državnoj razini. Iako je dosadašnja kampanja bila prilično tiha, u svim strankama smatraju će rezultati u Posavini biti pokazatelj i za državnu razinu.

Najveća borba vodit će se između HDZ-a i koalicije HSP-HSS-HSLS. HDZ predvodi Pero Čosić, a suparničku koaliciju pravaš Mirko Duspara. Jedni i drugi žele osvojiti oko 30 posto glasova. Smatra se da koalicija HSP-HSS-HSLS ima velike izglede zbog sukoba struja u HDZ-u, od kojih jedna podržava Čosića, a druga saborskog zastupnika Zdravka Sočkovića. Uspije li najviše glasova osvojiti lista koju vodi Duspara, iz HSP-a najavljuju da će tada i na državnoj razini ponuditi poslijeizbornu suradnju koaliciji HSS-HSLS. Anto Đapić, Josip Friščić i Đurđa Adlešić uvjereni su da će zbroj mandata njihovih stranaka i na državnoj razini biti takav da se bez njih neće moći formirati buduća vlada. Zbog toga i nema jakih napada na tu koaliciju. U vrhu HDZ-a prevladava mišljenje da bi moguća koalicija u Slavonskom Brodu mogla postati smjerokaz i za državnu razinu.

Nakon što je nedavno postalo jasno da će nakon izbora u studenome biti stvorena koalicija lijevog centra od SDP-a, HNS-a i IDS-a, sada HDZ poduzima sve da nagovori ostale stranke na stvaranje desnog centra. Realizacija te ideje u Posavini treba pokazati kako je isto moguće i u Hrvatskom saboru. To prije što SDP u Slavonskom Brodu predvodi Željko Rački, a čak i sami socijaldemokrati sumnjaju da će njihova lista postići dobar rezultat.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika