Objavljeno u Nacionalu br. 590, 2007-03-05

Autor: Nacionalova redakcija

NOVOST O PRVOM AFROAMERIČKOM POLITIČARU KOJI BI MOGAO POSTATI PREDSJEDNIK SAD-a

Barack Obama je potomak robovlasnika

Barack Obama predsjednički je kandidat koji nailazi na povoljne reakcije američkih biračaBarack Obama predsjednički je kandidat koji nailazi na povoljne reakcije američkih biračaBarack Obama prvi je afroamerički političar koji bi mogao postati predsjednik SAD-a, jer njegova predizborna kampanja za izbore 2008. nailazi na povoljne reakcije birača, posebno među crncima. Ali među njima ima i onih koji tvrde da on nije pravi predstavnik “crne Amerike” jer ne potječe od američkih crnaca, nego mu je otac rodom iz Kenije, a majka bjelkinja. Sada je pak otkriven podatak koji će možda neke od njih udaljiti od Obame. Američki stručnjak za genealogiju William Addams Reitwiesner, koji istražuje obiteljske korijene poznatih ljudi, na temelju dokumenata u biblioteci Američkog kongresa otkrio je da su njegovi preci bili - robovlasnici.

Njegova majka odrasla je u Kansasu, ali njeni preci potječu iz Kentuckyja, gdje je do građanskog rata od 1861. do 1865. bilo ozakonjeno robovlasništvo. Doznao je i da je jedna od Obaminih prapraprapraprabaka Mary Duvall sredinom 19. stoljeća posjedovala dvoje crnih robova, te da je jedan stariji predak potkraj 17. stoljeća u Marylandu imao 18 robova.

Tom otkriću posvećena je poprilična pozornost u američkom tisku, ali povjesničari ističu da to nije ništa čudno, jer se cijela privreda američkog Juga sve do 1861. zasnivala na robovskom radu. Iz Obamina izbornog stožera obznanili su da je to otkriće za njega novost, jer nije znao da je itko od njegovih predaka posjedovao robove. Stožer je priopćio da taj podatak samo govori o američkoj raznolikosti, ali i upozorio da je Obamin prapradjed Christopher Columbus Clark bio sjevernjački vojnik i u ratu se toliko isticao da je dobio nekoliko odlikovanja, što pokazuje da je “za oslobađanje američkih crnaca od ropstva stavio vlastiti život na kocku”.

Vezane vijesti

'Bush je kriv za sve'

'Bush je kriv za sve'

Oko dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je bivši američki predsjednik George Bush odgovoran za loše stanje američke ekonomije dok nešto manji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika