Objavljeno u Nacionalu br. 590, 2007-03-05

Autor: Robert Bajruši

STRATEGIJA ZA POVRATAK NA VLAST

Račan potvrdio: Ljubo Jurčić kandidat za premijera

Ivica Račan održao je tjedan dana prije nego što je saznao da boluje od tumora još jedan sastanak s Jurčićem na kojem je najavio da će pripremiti SDP-ovo vodstvo da Jurčića prihvati kao premijerskog kandidata

Ideja o Jurčiću kao premijerskom kandidatu stara je tri godine: na sastanku početkom 2004. dogovorena je reorganizacija stranke i način povratka na vlstIdeja o Jurčiću kao premijerskom kandidatu stara je tri godine: na sastanku početkom 2004. dogovorena je reorganizacija stranke i način povratka na vlstLjubo Jurčić postaje premijerski kandidat Socijaldemokratske partije Hrvatske. Definitivna potvrda kako je SDP vrlo vjerojatno dobio novog kandidata za položaj predsjednika Vlade stigla je u utorak, 6. ožujka, na predstavljanju Gospodarskog programa SDP-a, čiji je autor taj profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i bivši ministar gospodarstva u koalicijskoj vladi. Tako je Jurčić potvrdio položaj favorita Ivice Račana za položaj premijera, poslije parlamentarnih izbora koji će se održati u studenome. Ili konkretno, riječ je o finalizaciji dogovora koji su ta dvojica političara postigli u prvoj polovici 2004. godine.

Različiti izvori unutar Socijaldemokratske partije potvrdili su za Nacional kako je Jurčić favorit Ivice Račana, koji ga je, uostalom, dok je vodio koalicijsku vladu i lansirao u visoku politiku. Poslije poraza na izborima 2003., njih dvojica su počeli blisko surađivati i dogovarati strategiju povratka na vlast, a ona uključuje i imenovanje Ljube Jurčića kao premijerskog kandidata vodeće opozicijske stranke. Sada se očekuje Račanov povratak u Zagreb i nastavak liječenja, i ako sve bude u redu, najkasnije u rujnu mogla bi biti objavljena ova odluka. U takvom raspletu, Ivica Račan će i dalje voditi SDP te politički štititi budućeg mandatara, dok će Jurčić predvoditi socijaldemokrate u pokušaju povratka na vlast.

Nekadašnji ministar gospodarstva tada će napraviti još jedan važan potez koji se od njega očekuje još od 2002. kada je ušao u politiku - službeno će pristupiti Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske.


Planovi o novom premijerskom kandidatu stari su tri godine. Cilj sastanka s početka 2004. bio je dogovor o reorganizaciji stranke i povratku na vlast. Postignut je dogovor prema kojem se Račan obvezao srediti političku situaciju unutar stranke i uvesti nove ljude, dok je Jurčić preuzeo formiranje strategije koja bi dovela do izborne pobjede. Predsjednik SDP-a dijelom je obavio zadatak budući da je otpao samo dio starih kadrova, dok se od novih ljudi etablirao samo Zoran Milanović i u nešto manjoj mjeri Rajko Ostojić, Zvonimir Mršić i Igor Dragovan.

U ljeto 2006. počeli su se javljati otpori, a većina kritika svodila se na tezu kako Jurčić formalno nije član SDP-a i kao nestranačka osoba ne bi mogao imati potporu socijaldemokratskog članstva. Jurčić je odbacio te kritike. U neformalnim razgovorima, on je tvrdio da za razliku od ostalih SDP-ovaca egzistencijalno ne ovisi o politici, a u stranci je prisutan jer zagovaraju iste vrijednosti. Pritom je svjestan kako je čvrsta jezgra SDP-a u vrhu stranke već 15 godina i u svoj krug teško puštaju nove članove. To je prije dva mjeseca vrlo dobro osjetio i Milanović koji je brzo napredovao i stekao dobar javni rejting, ali istodobno dobio i brojne stranačke oponente.

Ljubo Jurčić nije želio sudjelovati u sukobima za pozicije u SDP-u nego je nastavio blisko koordinirati strategiju u dogovoru s Ivicom Račanom. Jednom prilikom je zaprijetio i udaljavanjem od stranke. Bilo je to prošle godine kada je na zagrebačkom Bundeku organizirana Izvještajna konvencija o radničkim pravima. Budući da SDP već godinama bježi od lijeve ideologije, u prijedlogu zaključaka koji su trebali biti upućeni hrvatskom radništvu navedeno je da “više nema sigurnih radnih mjesta”. Kada je to primijetio, Jurčić je zaprijetio da ne pristaje na takvo stajalište i sporna formulacija je izbačena.

Sredinom siječnja, otprilike tjedan dana prije nego je otkriveno da SDP-ov šef boluje od tumora, Račan i Jurčić su održali još jedan višesatni sastanak. Na njemu je Ivica Račan objasnio kako ubuduće sebe vidi kao trenera, a ne glavnog igrača. Drugim riječima, potvrdio je dogovor iz 2004. i najavio da će organizirati i pripremiti SDP-ovo vodstvo i aktiviste da prihvate Jurčića kao kandidata za premijera. Onda je došlo do velikog preokreta jer je otkriveno da Račan pati od teške bolesti, zbog čega će neko vrijeme izbivati iz aktivnog političkog života. U svakom slučaju, Jurčić je prihvatio Račanov prijedlog jer je uvjeren da može odvesti SDP do izborne pobjede, ali i u iduće dvije godine značajno ubrzati rast gospodarstva, a time i omogućiti puno bolju materijalnu situaciju kod većine građana u Hrvatskoj.

Kad bi pobijedio na izborima, Ljubo Jurčić bi u svojoj vladi imao tri ključna suradnika. To su Slavko Linić, Neven Mimica i Antun Vujić. Svu trojicu neobično respektira, pri čemu bi Linić bio ministar financija i trebao osigurati novac za velike reforme koje SDP-ova vlada namjerava provesti. U tome bi glavnu zadaću dobio Mimica, koji bi trebao reformirati cjelokupnu državnu administraciju i osigurati da Vladine agencije, fondovi i institucije počnu poticati ubrzanu gospodarsku aktivnost. Vujićeva zadaća se odnosi na popravljanje znanstveno-obrazovnog sektora, gdje bi se podigla razina školstva s ciljem stvaranja vrhunskih kadrova koji će biti u stanju voditi hrvatske tvrtke u globalizacijskim uvjetima.

Ivica Račan je Ljubi Jurčiću na sastanku u siječnju objasnio kako sebe u budućnosti vidi kao trenera a ne glavnog igračaIvica Račan je Ljubi Jurčiću na sastanku u siječnju objasnio kako sebe u budućnosti vidi kao trenera a ne glavnog igračaJoš prije desetak mjeseci Jurčić je inzistirao da SDP prestane sa svakodnevnim napadima na HDZ i započne kampanju u kojoj bi afirmirao vlastite ciljeve. Tijekom rujna 2006. vrh stranke je postigao takav dogovor, no ubrzo su neki dužnosnici nastavili po starom. Tada je Jurčić predložio Račanu da uvjeri Željku Antunović kako su njeni javni nastupi kontraproduktivni, i predsjednik SDP-a je to i napravio. Samo što je tada Jurčić u Željki Antunović dobio snažnu suparnicu, a podatak da ga Račan smatra kandidatom za premijera dodatno je produbio unutarstranačke podjele. Bivši ministar gospodarstva je uvjeren da HDZ-ova vlada loše vodi državu, međutim protivi se stalnom izazivanju sukoba s vlastima. Po njemu jedini kompetentni ministri u Sanaderovu kabinetu jesu Petar Čobanković i Božidar Kalmeta, a ostali jednostavno ne valjaju. Ali zbog Kalmete se također sukobio s većinskim stajalištem unutar SDP-a, kada su socijaldemokrati napali Vladu zbog promjena u vodstvu Hrvatskih željeznica. Jurčić je tražio blaži pristup i pokušaj traženja konsenzusa s Vladom kako bi se probao postići dogovor oko spašavanja državne željeznice, ali i u SDP-u i u HDZ-u prevagnuli su protivnici kompromisa.

Ne dođe li do neočekivanih komplikacija, ovoga tjedna iz Münchena se treba vratiti Ivica Račan. Premda se oporavlja od dviju kompleksnih operacija i tek treba početi uzimati lijek Sutent, Račan je posljednjih dana telefonski prilično opširno razgovarao s nekoliko važnih članova stranke i dobro je upućen u situaciju koja vlada u SDP-u. Prema riječima liječnika koji su upućeni u njegovo zdravstveno stanje, ono je dosta dobro. Ali kakav je stvarni zdravstveni status, znat će se tek za dva do tri mjeseca, nakon nekoliko kura terapije. Ono u što liječnici sumnjaju jest mogućnost da čak i oporavljeni Račan bude u stanju obavljati stresan i nerijetko 14-satni posao predsjednika Vlade. Zato je sve izvjesnije da, ako i uspije Račanovo liječenje, tada će vrlo vjerojatno najkasnije početkom rujna Ljubo Jurčić biti promoviran kao premijerski kandidat socijaldemokrata. Račan će preuzeti poslove kadroviranja unutar SDP-a i sastavljanja izbornih lista, a nema sumnje da će upravo on biti i glavni strateg u izbornoj kampanji. Koliko god ga bolest ograničava u angažmanu, na svim važnim mjestima u SDP-u su njegovi ljudi, i teško da će se bilo tko među njima pobuniti protiv kandidature Ljube Jurčića. Prosvjedovati neće niti Milan Bandić, premda Jurčićevi saveznici tvrde da zagrebački gradonačelnik pokušava zaustaviti ovakav razvoj događaja. To ne iznenađuje jer Jurčić i Bandić nikada nisu bili bliski unatoč životnim situacijama koje ih povezuju: obojica su Hercegovci, potječu iz istog sela, pohađali su istu školu, pa čak su i kršteni u istoj crkvi. Ali dok je Bandić svoju bazu gradio “odozdo” i ima presudan utjecaj u Zagrebu, Jurčić je političku karijeru izgradio surađujući s Ivicom Račanom, a politički je renomiran, makar nije član stranke.

U takvim okolnostima, Ljubo Jurčić je prije nekoliko dana dovršio Gospodarski program SDP-a. U nedjelju, 4. ožujka, za Nacional je potvrdio kako je naziv programa “Veći gospodarski rast za bolji život”, a sastoji se od tri dijela: industrijske politike, regionalne politike i dogradnje poreznog sustava. U najkraćim crtama, SDP sada ponovo zagovara reindustrijalizaciju Hrvatske, a iza promjene kursa stoji upravo Jurčić. “Ja sam za lijevu gospodarsku politiku, a ne neoliberalizam. Najlakše je sve prepustiti tržištu, ali takva politika će razoriti hrvatsko gospodarstvo i baciti ljude na ulicu. Osim toga, niti jedna ozbiljna zemlja u svijetu ne vodi čistu neoliberalnu gospodarsku politiku nego određuju nacionalne prioritete i provode državni intervencionizam, kada to spašava radna mjesta. Jednako se trebamo ponašati i u Hrvatskoj”, smatra Jurčić. Gospodarski program SDP-a vrlo je optimističan i predviđa već u prvoj godini mandata iduće vlade rast industrijske proizvodnje sa sadašnjih 4 na 8 posto. To bi pokrenulo i ostale sektore, tako da bi već poslije 12 mjeseci rast bruto društvenog proizvoda iznosio 6 posto, a kasnije se povećavao. Jurčićeva doktrina podrazumijeva rast domaće proizvodnje koja treba dovesti i do većih plaća, mirovina i dividendi. Kako bi gospodarstvo moglo biti konkurentno onom u inozemstvu, namjerava se ulagati u obrazovne centre koji školuju kadrove.

Iznimno važan segment je regionalna politika, a to znači stvaranje uvjeta za razvitak gospodarstva i izvan Zagreba. SDP-ova vlada će se obvezati da će financirati razvoj infrastrukture u drugim dijelovima Hrvatske i tako stimulirati ljude na dolazak u manja mjesta. “Tu ne treba stvarati nikakav hrvatski model jer riječ je o dobro poznatim modelima u Njemačkoj, Italiji, Engleskoj ili Americi. Jednostavno treba odlučiti - idemo maksimalno razviti drvnu industriju i onda osigurati uvjete kvalitetnije proizvodnje, a ne samo plasiranja neobrađenog drva u inozemstvo.

Ako Slovenija može proizvoditi dobar namještaj, zašto to ne bi mogla i Hrvatska? Onda država treba financirati dobre ideje, ali i u toj regiji otvoriti kvalitetne škole, vrtiće i domove zdravlja i tako stimulirati stanovništvo da ostane u tom kraju ili dođe živjeti tamo”, zagovara Ljubo Jurčić. Njegov plan sadrži mjere za razvitak različitih područja, od Slavonije, preko Like, Gorskog kotara i Zagorja do Dalmacije. U osnovi radi se o jačanju industrije i poljoprivrede u provinciji dok će se high-tech industrija favorizirati u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Splitu i Dubrovniku. Realiziraju li se ti planovi, u četiri godine otvorilo bi se 100.000 novih radnih mjesta.

Ako će vladu formirati Ljubo Jurčić, važan dio gospodarske politike bit će razvitak poljoprivrede. Sadašnje stanje je nelogično jer statistike pokazuju kako je u posljednjih 15 godina poljoprivredna proizvodnja u svijetu porasla za 30 posto, dok je u Hrvatskoj pala za 30 posto. SDP planira stimulirati uzgoj kultura koje Hrvatska uvozi, ali i prestati plaćati zajamčeni otkup nekih proizvoda, poput pšenice koje se proizvodi dvostruko više od potreba. Ostanu li pri svojim namjerama, mogli bi ući u sukob s brojnim proizvođačima pšenice, ali i potencijalnim partnerima poput Hrvatske seljačke stranke. Jurčić je ovdje tvrd, a kao argument izvlači iskustvo vlade u kojoj je radio, kada je morala platiti 400 milijuna kuna za otkup pšenice, iako na tržištu uopće nije postojala potreba. Dogradnja poreznog sustava uključuje poreze na imovinu i kapitalnu dobit. Drugim riječima, vlasnici dionica koji dobro zarađuju, bit će porezno više opterećeni nego danas.

Ljubo Jurčić je odradio temeljni dio svojih dogovora s Ivicom Račanom. Formulirao je gospodarsku politiku iduće vlade, izabrao najbliže suradnike i pristao biti SDP-ov premijerski kandidat ako mu to službeno predlože. U tom slučaju, i formalno bi ušao u Socijaldemokratsku partiju i tako anulirao kritike o svojoj stranačkoj pripadnosti. Sada je na redu Račan. Njega idućih mjeseci očekuje terapija, međutim neupitno je da će vrlo brzo početi voditi stranku. U posljednjih četrdesetak dana se potvrdilo kako nitko među socijaldemokratima nema tako snažan utjecaj ili unutarnju podršku poput Ivice Račana. Zato će o njegovu zdravlju i političkoj odluci ovisiti hoće li SDP stati iza Jurčićeve premijerske kandidature.

Neće Bandić na zemljaka

Pokušao je spriječiti Jurčićevu kandidaturu, ali je odustao zbog Račanova autoritetaPokušao je spriječiti Jurčićevu kandidaturu, ali je odustao zbog Račanova autoritetaZagrebački gradonačelnik Milan Bandić jedini je unutar vodstva SDP-a pokušao zaustaviti promociju Ljube Jurčića u premijerskog kandidata. No Račanov autoritet u stranci još uvijek je velik stoga Bandić neće prosvjedovati protiv ovakve odluke. Zanimljivo je da Bandić i Jurčić nikada nisu bili bliski iako potječu iz istog mjesta u Hercegovini i zajedno su išli u školu.

Vezane vijesti

Oprostite za sramotu, Krunoslav Jurčić 'leti'

Oprostite za sramotu, Krunoslav Jurčić 'leti'

Krunoslav Jurčić smijenjen je s mjesta trenera nogometnog kluba Dinama nakon sinoćnjeg katastrofalnog poraza od Lyona u Zagrebu. Odmah nakon utakmice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika