06.03.2007. / 09:23

Autor: Ana Kirin

BiH

Srebrenički Bošnjaci prijete kolektivnim iseljavanjem

Bošnjački povratnici u Srebrenicu zatražili su od bosanskohercegovačkih vlasti i međunarodne zajednice da do 14. ožujka pokrene izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske, čija je vojska tu počinila genocid nad muslimanima, što je prošlog tjedna potvrdio i Haaški sud. U suprotnom, zaprijetili su, počet će se kolektivno zauvijek iseljavati iz tog grada. Predsjednik Inicijativnog odbora za iseljavanje bošnjačkih povratnika iz Srebrenice Hakija Meholjić tu je prijetnju potvrdio u ponedjeljak 5. ožujka u emisiji "60 minuta" TV Federacije BiH.

Njegov je Inicijativni odbor, u posebnom proglasu kojeg je uputio Međunarodnoj zajednici i institucijama vlasti u BiH, zahtjev za izuzimanjem Srebrenice iz Republike Srpske obrazložio svojim otporom da ostane u ustavno-pravnom poretku Republike Srpske koja je je, kako je navedeno, nastala na genocidu. Tim proglasom optužuje se i međunarodnu zajednicu da je bila suučesnik u genocidu u Srebrenici.

Hakija Meholjić je rekao da će Inicijativni odbor kojim predsjeda zatražiti zabranu upotrebe imena Srebrenica svim nevladinim organizacijama i političkim strankama koje manipuliraju donacijama namijenjenim oporavku tog grada. "Srebrenica je danas mrtav grad", zaključio je Meholjić.

Vezane vijesti

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika