06.03.2007. / 09:43

Autor: Ana Kirin

NEW YORK

Pregovori Sjeverne Koreje i SAD-a

Sjeverna Koreja i Sjedinjene američke države započele su u ponedjeljak 5. ožujka u New Yorku pregovore o normalizaciji bilateralnih odnosa odnosno uspostavi diplomatskih veza. Do tih povijesnih pregovora, više od 50 godina nakon završetka korejskog rata, došlo je nakon što je Pjongjang nedavno odustao od svog nuklearnog programa. Sastanak je također dio sporazuma kojeg je prošlog mjeseca postiglo šest zemalja a kojim se, među ostalim, Washington obvezao da će Sjevernu Koreju izbrisati s popisa terorističkih zemalja te ukinuti gospodarske sankcije u zamjenu za naftu i ekonomsku pomoć. Pjongjang bi zauzvrat trebao zaustaviti nuklearni program.

Kao glavni nuklerani pregovarači, među predstavnicima strana u pregovoru nalaze se Christopher Hill, pomoćnik američke državne tajnice i Kim Kye-gwan, zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova.

Vezane vijesti

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Kina, Japan i Južna Koreja smatrat će neprihvatljivim treći sjevernokorejski nuklearni pokus koji će se po ocjeni stručnjaka dogoditi u bliskoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika