06.03.2007. / 13:25

Autor: Nina Tomljanović

ISTRAŽIVANJE

Gospodarstvo EU zaostaje 20 godina za SAD-om

Europa će morati povećati ulaganja u istraživanja i razvoj za gotovo 14 posto godišnje u razdoblju do 2010. godine, kako bi dosegnula razinu razvoja SAD-a

Gospodarstvo EU tek doseže stupanj razvoja koji je američko gospodarstvo dosegnulo prije dva desetljeća, prenosi londonski The Financial Times zaključak studije lobističkog udruženja europske industrije. Još 1985. godine SAD je dosegnuo aktualnu razinu EU-ova BDP-a po stanovniku, upozoravaju iz Eurochambresa.

Aktualnu europsku stopu zaposlenosti i razinu ulaganja u istraživanja i razvoj Sjedinjene su Države dosegnule još 1978. godine a aktualnu europsku razinu produktivnosti (mjerenu BDP-om po stanovniku) još 1989.godine, upozoravaju autori studije.

EU i dalje zaostaje za SAD-om u gospodarskom sektoru, iako je prošle godine imao snažan i ubrzan rast u ekonomskim reformama.
U usporedbi s prvom Eurochambresovom studijom, objavljenom prije dvije godine, aktualno je istraživanje prvi puta očitovalo produbljivanje razlike između EU i SAD-a u razdoblju između 2003. i 2006.godine. Najveća razlika ističe se na području ulaganja u istraživanja i razvoj gdje se vremensko zaostajanje EU-a za SAD-om produljilo s 23 na 28 godina.

Iako se bar dijelom može objasniti i proširenjem EU na 10 novih članica u 2004. godine, produbljena razlika istodobno odražava i činjenicu da je SAD učvrstio svoje vodstvo pred Europom u mnogim kategorijama.

Europa će morati povećati ulaganja u istraživanja i razvoj za gotovo 14 posto godišnje u razdoblju do 2010. godine, kako bi dosegnula razinu razvoja SAD-a.

U Eurochambresu su izračunali kako bi sustizanje SAD-a u kategoriji BDP-a po stanovniku zahtijevalo od EU premašivanje godišnje stope gospodarskog rasta od osam posto.

Eurochambres je udruženje europskih gospodarskih komora, osnovano 1958. sa sjedištem u Bruxellesu, koje artikulira interese poslovnog sektora pri institucijama Europske unije.
Eurochambres zastupa poslovne interese 2000 gospodarskih komora i njihovih nacionalnih udruženja u čijem je sastavu više od 18 milijuna tvrtki u 44 europske zemlje.
Hrvatska gospodarska komora aktivno surađuje posljednjih 10 godina s tim najvećim predstavnikom europskog poslovnog sektora, a od listopada 2000. HGK je i članica Eurochambresa
te preko Sektora za međunarodne odnose sudjeluje u brojnim Eurochambresovim inicijativama.



Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika