06.03.2007. / 14:16

Autor: Ana Kirin

ZADAR

Počelo suđenje zadarskim teroristima

Nikola Vein i Tibor Fuer optuženi su da su 26. studenog iz Srba u Zadar dovezli eksplozivnu napravu koju su kanili predati nepoznatoj osobi, pri čemu su bili svjesni da time ugrožavaju unutarnju sigurnost Republike Hrvatske i da mogu izazvati kaotično stanje za najmanje pola stanovnika Zadra te su svojim postupcima stvorili uvjete za kažnjivo djelo protudržavnog terorizma

Na Županijskom sudu u Zadru u utorak 6. ožujka započelo je suđenje Nikoli Veinu i Tiboru Fueru, optuženima za pripremanje kažnjiva djela protudržavnog terorizma. 34-godišnji Vein iz mjesta Zrmanje kod Obrovca je srpske nacionalnosti, dok je 33-godišnji Fuer iz Donjeg Srba mađarske nacionalnosti, a obojica imaju hrvatsko državljanstvo. Njih su dvojica uhićeni 26. studenog prošle godine. Nikola Vein, kod kojeg je pronađena eksplozivna naprava s magnetom na sebi i mobitelom za daljinsko aktiviranje, uhićen je na večer u središtu Zadra. Fuer, koji je Veina svojim automobilom dovezao u Zadar a potom pokušao pobjeći, uhićen je oko ponoći u Obrovcu. Obojica se od tada nalaze u pritvoru.

Vein i Fuer optuženi su da su 26. studenog iz Srba u Zadar dovezli eksplozivnu napravu s 254 grama plastičnog eksploziva, koju su kanili predati nepoznatoj osobi. U optužnici stoji da su pri tome bili svjesni da aktiviranjem eksplozivne naprave velike razorne moći mogu ugroziti sigurnost u Zadru i na primjer izazvati nestanak struje, vode i poremećaj kanalizacije. Čitajući optužnicu, županijski državni odvjetnik Ivan Galović rekao je da su dvojica optuženika bili svjesni da time ugrožavaju unutarnju sigurnost Republike Hrvatske i da mogu izazvati kaotično stanje za najmanje pola stanovnika Zadra te su svojim postupcima stvorili uvjete za kažnjivo djelo protudržavnog terorizma.

Nakon čitanja optužnice obojica optuženika izjavili su da ju razumiju, ali da se ne osjećaju krivima. Predsjednik Sudskog vijeća Ante Anić nakon toga je počeo saslušavati svjedoke. Saslušani su Željko Bračić i Ante Škarpa, djelatnici zadarske Policijske uprave koji su 26. studenog uhitili Nikolu Veina, te Josip Katalinić, djelatnik Policijske postaje u Obrovcu, koji je svjedočio o okolnostima uhićenja Tibora Fuera. Nakon saslušanja svjedoka odvjetnici Nikole Veina predložili su izravno svjedočenje stručnjaka Centra za kriminalističko vještačenje u Zagrebu, što je Sud prihvatio te sljedeću raspravu zakazao za 21. ožujka.

Vezane vijesti

Metalfest Hrvatska 2012 - jeftinije ulaznice do 01. 06.

Metalfest Hrvatska 2012 - jeftinije ulaznice do 01. 06.

Samo su četiri dana ostala do početka Metalfesta Hrvatska 2012, festivala koji će po mnogo čemu biti poseban. Uz to što je prvi, povijesni Open air… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika