06.03.2007. / 16:07

Autor: Martina Zeković

MEDIJI

Više od 1000 novinara i njihovih pomoćnika ubijeno u posljednjih deset godina

Gotovo polovica je ubijena, dok su ostali žrtve eksplozija ili su na smrt premlaćeni, izbodeni nožem, zlostavljani ili su im odrubljene glave, navodi se u izvješću Instituta

U posljednjih deset godina poginulo je više od tisuću novinara i njihovih pomoćnika, objavio je u utorak Međunarodni institut za zaštitu novinara sa sjedištem u Bruxellesu. Najveći broj poginuo je u Iraku i Rusiji, a većina ih je bila lokalnih novinara koji su smrtno stradali u svojim matičnim zemljama.

Gotovo polovica je ubijena, dok su ostali žrtve eksplozija ili su na smrt premlaćeni, izbodeni nožem, zlostavljani ili su im odrubljene glave, navodi se u izvješću Instituta. najviše smrtnih slučajeva bilo je među televizijskim novinarima i novinarima u tiskanim medijima, a agencijski novinari, koji su u apsolutnom broju manje zastupljeni, zauzimaju visokih šest posto ukupnih smrtnih slučajeva. Oko 91 posto poginulih, pripadnici su pomoćnog osoblja novinarskih ekipa, a samo jedan od osam smrtnih slučajeva je procesuiran, kažu u Institutu.

Direktor Associated Pressa Tom Curley rekao je da "izvješće pokazuje kako je opasna potraga za vijestima. Ono također potvrđuje kako su beznačajni napori učinjeni da se dostigne pravda za one novinare koji su ozlijeđeni ili progonjeni zbog toga što su svijetu željeli prenijeti neku informaciju".

Vezane vijesti

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Dvadesetdvoje novinara iz devet europskih zemalja i Hrvatske danas je u organizaciji svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode WWF počelo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika