07.03.2007. / 09:56

Autor: Stjepan Marković

SAD

Libby proglašen krivim

Libby je bio predstojnik ureda američkog potpredsjednika Dicka Cheneya dok nije podnio ostavku u listopadu 2005. godine nakon što je velika savezna porota digla optužbu protiv njega

Lewis "Scooter" Libby, bivši visoki dužnosnik Bijele kuće, proglašen je krivim za krivokletstvo pred FBA-om i istražnom porotom, te ometanje pravde u istrazi otkrivanja identiteta tajne agentice CIA-e 2003. godine te bi mogao osuđen na do 25 godina zatvora. Libby je bio predstojnik ureda američkog potpredsjednika Dicka Cheneya dok nije podnio ostavku u listopadu 2005. godine nakon što je velika savezna porota digla optužbu.
Libby je 2003. godine otkrio identitet agentice Valerie Plame, supruge američkog diplomata Josepha Wilsona koji je u to vrijeme otvoreno kritizirao odluku Bijele kuće o napadu na Irak. Kritičari administracije tvrde da je su informacije najerno puštane u javnost i otkriven identitet agentice Palme kako bi joj se uništila karijera i njenome mužu.
Optužen je zbog laganja istražiteljima FBI-ja i velikoj poroti u istrazi curenja informacije o identitetu Plame, kad je tvrdio da je to saznao od novinara Russerta u srpnju 2003. Voditelj NBC-a opovrgnuo je tu tvrdnju, dajući iskaz kao svjedok optužbe. Libby i njegovi branitelji tvrde kako nije lagao, nego je zaboravio kako je saznao da je Plame agent CIA-a, mjesec dana prije od potpredsjednika Cheneyja.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika