07.03.2007. / 11:56

Autor: Nina Tomljanović

HAAG

Smanjene optužnice protiv trojice hrvatskih generala

Optužnica tereti trojicu hrvatskih generala da su počinili zločine nad srpskim stanovništvom prije, tijekom i nakon operacije Oluja, etničkim čišćenjem koje je smišljeno u sklopu zajedničkog zločinačkog pothvata

Tekst skraćene optužnice u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" u srijedu, 7.ožujka objavio je Haaški sud. Tužiteljstvo je odustalo od progona za djela počinjena nakon 30. rujna 1995. te za djela počinjena u šest od 20 općina obuhvaćenih optužnicom.
Sudsko vijeće Haaškog suda prošlog je mjeseca naložilo tužiteljstvu da, u skladu s ranijom najavom da su spremni ukoliko im to bude naređeno, odustanu od progona za djela počinjena u posljednja dva mjeseca koja obuhvaća optužnica te od djela u šest od 20 općina obuhvaćenih optužnicom.

Tužiteljstvo je smanjilo broj lokacija i zločina u vrijeme koje obuhvaća optužnice protiv triju hrvatskih generala, no ono neće izvoditi dokaze za zločine počinjene na području Kijeva, Lovinca, Polače, Smilčića, Korenice i Udbine, te neće izvoditi dokaze za zločine počinjene tijekom listopada i studenog 1995. godine.

Tužiteljstvo je zadržalo pravo da se pozove na dokaze koji se tiču tih optužbi, tamo gdje je relevantno za obrazac, namjeru i znanje o počinjenju kaznenog djela.

Optužnica tereti trojicu hrvatskih generala da su počinili zločine nad srpskim stanovništvom prije, tijekom i nakon operacije Oluja, etničkim čišćenjem koje je smišljeno u sklopu zajedničkog zločinačkog pothvata.
Raspravno vijeće Haaškog suda koncem prošle godine, kada je prvi puta otvorilo pitanje skraćivanja optužnice, tražilo je od tužiteljstva da odustane od trećine optužnice.
Obrana hrvatskih generala ocijenila je ranije da tužiteljski prijedlog skraćivanja optužnice ne predstavlja bitno smanjivanje opsega optužnice protiv trojice hrvatskih generala.
Početak suđenja trojici hrvatskih generala zakazan je za 7. svibnja 2007. godine.


Vezane vijesti

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Pisca i aktivista Sašu Radovića (72) zagrebački Općinski kazneni sud danas je nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora zbog ucjene generala Ivana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika