07.03.2007. / 13:08

Autor: Nacionalova redakcija

BiH

Bakir Izetbegović opovrgnuo tvrdnje da je Tuđman Hercegovinu obećao Aliji

Nekadašnji zamjenik Visokog predstavnika za BiH i upravitelj zapadne Slavonije Klein, tvrdi kako je Izetbegović smatrao da mu Hrvati u BiH predstavljaju preveliki problem kojega je stoga želio riješiti ponudom da se Hercegovina pripoji Hrvatskoj

Bakir Izetbegović opovrgnuo je istinitost tvrdnji da je njegov otac tijekom rata hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu "nudio Hercegovinu". Bakir Izetbegović sin je pokojnog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

"Optuživati Aliju Izetbegovića da je želio, odnosno nudio podjelu BiH, isto je kao optuživati (proroka) Muhammeda da je radio protiv islama. Alija je učinio sve što je u njegovoj moći da sačuva jedinstvenu BiH", izjavio je Izetbegović, potpredsjednik Stranke demokratske akcije i zastupnik u parlamentu BiH, kako ga u srijedu citira "Dnevni avaz".

Tvrdnju o navodnom Izetbegovićevu nuđenju Hercegovine Tuđmanu iznio je umirovljeni američki general Jacques Paul Klein u intervjuu kojega je u utorak, 6.ožujka objavio "Večernji list".

Nekadašnji zamjenik Visokog predstavnika za BiH i upravitelj zapadne Slavonije Klein, tvrdi kako je Izetbegović smatrao da mu Hrvati u BiH predstavljaju preveliki problem kojega je stoga želio riješiti ponudom da se Hercegovina pripoji Hrvatskoj.

"Mislim da je Tuđman u nekom od stotina obavljenih razgovora tražio zapadnu Hercegovinu koju gotovo stopostotno nastanjuju Hrvati. Čitavu Hercegovinu, siguran sam, nije ni Franjo Tuđman pokušao zatražiti", tvrdi sada Izetbegović mlađi.

Istaknuo je kako je iz razloga spornog teritorija 20 kilometara južno od Mostara odbijen i Vance-Owenov plan, jedan od brojnih u kojemu su se crtali zemljovidi unutarnje podjele BiH.

"Nikada nije bilo prijedloga niti razgovora o nekakvoj predaji Hercegovine Hrvatskoj", odlučan je sin pokojnog bošnjačkog lidera.

Dodao je kako je lako sada širiti razne optužbe kada ni Izetbegović ni Tuđman nisu živi te je istaknuo kako su Bošnjaci, da su doista željeli svoju muslimansku trećinu BiH, to mogli dobiti bez problema i tamo suvereno vladati.

"Islamska država ne odgovara nikome, pa ni Bošnjacima, jer bi takva država bila rezultat nasilja i etničke segregacije", zaključio je Bakir Izetbegović.


Vezane vijesti

Domoljublje je in

Domoljublje je in

Na komemoraciji u povodu 12. obljetnice smrti prvoga hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana, predsjednica HDZ-a Jadranka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika