07.03.2007. / 15:05

Autor: Martina Zeković

TURSKA

Turski političar osuđen zbog nazivanja terorista "gospodinom"

Zbog dijeljenja letaka na kurdskom jeziku, Turk i njegov zamjenik Aysel Tugluk, koji je također dobio kaznu zatvora u istom trajanju, osuđeni su svaki na po godinu dana a sud im je povisio kaznu za još šest mjeseci zbog "hvaljenja kriminalaca"

Nakon što je kurdskog pobunjeničkog vođu Abdullaha Ocalana nazvao "gospodin Ocalan", kurdski političar Ahmet Turk u Turskoj je osuđen na šest mjeseci, objavile su turske vlasti. Naime, uporaba termina "gospodin" implicira poštovanje prema Ocalanu, kojeg u Turskoj smatraju teroristom koji je upravljao separatističkom pobunom na većinom Kurdima naseljenom jugoistoku zemlje. Ocalana i njegovu zabranjenu Kurdsku radničku stranku (PKK) okrivljuje se za smrt više od 30.000 ljudi od kada je ta skupina pokrenula oružanu borbu protiv Turske 1984. godine. Ocalan je uhićen 1999. godine, a doživotnu zatvorsku kaznu izdržava u izolaciji na jednom otoku u blizini Istanbula.
Vođi prokurdske stranke DTP, Ahmetu Turku, ovo je druga zatvorska kazna nakon što je prošlog tjedna osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog hvaljenja Ocalana u lecima DTP-a jer kao vođa stranke, rekao je sud u gradu Diyarbakiru, ima utjecaj na javno mišljenje.

Zbog dijeljenja letaka na kurdskom jeziku, Turk i njegov zamjenik Aysel Tugluk, koji je također dobio kaznu zatvora u istom trajanju, osuđeni su svaki na po godinu dana a sud im je povisio kaznu za još šest mjeseci zbog "hvaljenja kriminalaca". Turski zakon dopušta distribuciju političkih materijala samo na turskom jeziku.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika