07.03.2007. / 18:50

Autor: Ana Kirin

OSIJEK

Završen istražni postupak u slučaju "selotejp"

Nakon završetka istražnog postupka odvjetnici Branimira Glavaša Dražen Matijević i Marko Dumančić izjavili su pred zgradom Županijskog suda u Osijeku da "nema osnova za podizanje optužnice", ali da će "ona sigurno biti podignuta jer je riječ o politički montiranu procesu"

Istražni postupak u tzv. slučaju selotejp, u kojem se sedam osumnjičenih tereti za ubojstva deset osoba na obali Drave u Osijeku i pokušaj ubojstva Radomira Ratkovića koji danas živi u Srbiji, završen je u srijedu 7. ožujka saslušanjem četiriju svjedoka na Županijskom sudu u Osijeku. Zamjenik predsjednika Županijskog suda u Osijeku i glasnogovornik Miroslav Rožac izvijestio je na konferenciji za novinare u srijedu poslije podne da je istražni sudac Mario Kovač sve spise predao Županijskom državnom odvjetništvu. Ono u roku od 15 dana treba odlučiti hoće li podignuti optužnicu ili će od nje odustati. "Državno odvjetništvo može tražiti i dopunu istrage te produžetak roka od 15 dana za donošenje odluke", dodao je Rožac. Za zločine koji se stavljaju na teret osumnjičenicima, zatvorska kazna predviđena starim Kaznenim zakonom koji važi za ta djela, mogla bi doseći 20 godina.

Nakon završetka istražnog postupka odvjetnici Branimira Glavaša Dražen Matijević i Marko Dumančić izjavili su pred zgradom Županijskog suda u Osijeku da "nema osnova za podizanje optužnice", ali da će "ona sigurno biti podignuta jer je riječ o politički montiranu procesu". Matijević je kazao da je u ime svoga branjenika "istražnom sucu Kovaču dostavio podnesak Branimira Glavaša na 25 stranica i s 50 dokumenata kao dopunu iskaza koji je Glavaš dao istražnom sucu Kovaču 23. listopada".

Odvjetnica osumnjičene Gordane Getoš-Magdić, Ljubica Vrsaljko-Matijević izjavila je kako će tražiti da "sudski proces, ako do njega dođe, bude javan kao što je trebao biti i istražni postupak". Ona je ustvrdila da će "javnost biti iznenađena brojnim detaljima koji su protivni pravu i pravnoj državi" te dodala da "nijedan proces za ratne zločine do sada nije bio tajan, pa čak ni u Haagu", te da ni ovaj postupak nije trebao biti tajan.

Tijekom proteklih pet mjeseci koliko je istraga trajala, saslušano je ukupno 130 svjedoka optužbe i obrane sedmorice osumnjičenih za ratni zločin na obali Drave u Osijeku 1991. godine. Među saslušanima je 101 svjedoka predložilo Odvjetništvo, a njih 29 obrana svih sedmorice osumnjičenika. Od tih 29 svjedoka 18 ih je predložila obrana Branimira Glavaša. Istražni sudac Mario Kovač odbio je 27 svjedoka Županijskoga državnog odvjetništva i 7 svjedoka Glavaševe obrane.


Vezane vijesti

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Na Odjelu za biologiju osječkoga Sveučilšta Josipa Jurja Strossmayera danas je predstavljena internetska stranica o komarcima u Osijeku. Pročelnik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika